Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt världsrekord för champagne på auktion på Åland

Bild på en av de första fynden i vraket. Foto: Marcus Lindholm/Museibyrån

Det blev ett nytt världsrekord på fredagen då en flaska champagne såldes för 30.000 euro vid en exklusiv champagneauktion på Åland. Rekordflaskan som såldes var en Veuve Clicquot daterad till cirka 1841. Flaskan var en av 145 champagneflaskor som hittades i ett skeppsvrak sommaren 2010 i Ålands skärgård.
Auktionen som ägde rum i Mariehamn på Åland genomfördes i samarbete mellan Ålands landskapsregering som äger flaskorna, det statliga alkoholmonopolet Alko, och det världsledande auktionshuset Acker Merrall & Condit. Utöver 15 försäljningsobjekt som kom direkt från champagnehuset Veuve Clicquot´s källare i Frankrike så såldes två champagneflaskor som hittat i skeppsvraket. En flaska Juglar nådde nästan världsrekordnivå när den såldes för 24.000 euro, innan auktionens sista försäljningsobjekt – en flaska Veuve Clicquot – slutligen slog nytt världsrekord.

– Det här sänder ut ett tydligt budskap om att världens äldsta fortfarande drickbara champagne säljs på Åland. Vi är också mycket glada över att det ekonomiska överskottet från auktionen går till välgörande ändamål så som miljöförbättrande åtgärder för vattenkvaliteten i våra hav och marinarkeologiskt arbete, säger avdelningschef Rainer Juslin vid Ålands landskapsregering.

Auktionen i Mariehamn attraherade en publik på över 600 personer. Utöver bud från auktionssalen inkom bud också via telefon och internet. Samtliga försäljningsobjekt såldes för mer än det dubbla förväntade försäljningsvärdet.

– Auktionen blev en succé och vi är otroligt glada över att det blev ett nytt världsrekord, säger vice lantrådet Britt Lundberg vid Ålands landskapsregering.

Det tidigare världsrekordet för champagneflaskor vid en auktion var från april 2008 då Acker Merrall sålde två flaskor 1959 Dom Perignon Rosé för totalt 84.700 US dollars.

– Vi är överlyckliga över dagens resultat vid auktionen. Det här var en fullständigt unik händelse som är en av de mest historiska och spännande någonsin i vinvärlden, säger John Kapon, VD vid Acker Merrall & Condit.

Om de åländska champagnefynden

Totalt bärgades 145 flaskor champagne. Det största antalet flaskor som hittats, 95 stycken, tillverkades av det numera nerlagda champagnehuset Juglar på vars marker tillverkaren Jacquesson i dag producerar champagne. Antalet flaskor från champagnehuset Veuve Clicquot är 46 stycken och av Heidsieck har fyra stycken flaskor champagne.

Källa: Visit Åland.