Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Djuren – de verkliga rymdpionjärerna

 

Hunden Laika Foto: Wikimedia

För 50 år sedan var Jurij Gagarin den första mannen i rymden, men först ut i rymden var egentligen ett djur – hunden Laika.

I utställningen NASA – A Human Adventure presenteras mer om de djur som besökt rymden genom åren. Här finns bland annat berättelsen om schimpansen Ham som skickades upp i rymden 1961. Han hade tränats att utföra enkla rörelser på givna signaler och han lyckades med detta även i rymden. I utställningen visas samma typ av kapsel som Ham färdades i. Den användes också av NASA:s astronauter för flera uppdrag i Mercuryprogrammet under början av 1960-talet.

Hunden Laika är det mest kända av rymddjuren men hon är långt ifrån det enda. Många länder har genom åren skickat upp djur i rymden, t ex Sovjetunionen, USA, Frankrike, Kina, Japan och Iran.

• Frankrike skickade både upp första råttan i rymden (1961) och första katten i rymden, Felix.
• Sovjet skickade upp två sköldpaddor mot månen 1968.
• Med på rymdfärjan Skylab åkte två korsspindlar, man undersökte på det viset hur de byggde sina nät i tyngdlöshet. Buren man hade dem i finns att se på NASA-utställningen.
• Fortfarande idag är det vanligt att man använder djur för att experimentera i rymden, det s.k björndjuret är en vanlig rymdfarare nu.

Tidernas mäktigaste rymdutställning har öppet hela sommaren. NASA – A Human Adventure är en av de största samlingarna med unika rymdobjekt som visas i Europa idag.

Källa: Tekniska muséet