Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Beginners – kreativ berättelse om relationer

Hal (Christopher Plummer) och Oliver (Ewan McGregor).

Vill du se en film med spänning och action? Då ska du stanna hemma och hyra en sådan.
Vill du se en udda och kreativ film om känslor, kärlek, sorg och relationer?
Gå på bio och se Mike Mills film ”Beginners”.

Mike Mills (Berkeley, California) är filmskapare, grafisk formgivare och konstnär. Som regissör har han gjort ett antal musikvideor, reklamfilmer, kortfilmer, dokumentärer och långfilmen ”Thumbsucker” (2005). Nu blir han aktuell i Sverige med sin nya film ”Beginners”.

Filmen handlar i första hand om relationen mellan en man, Oliver (Ewan McGregor) och hans far, Hal (Christopher Plummer). Hela tiden blickar Oliver tillbaka och genom hans ögon ser vi vad som har hänt tidigare i hans  liv.
Efter att  Olivers mamma dör, fyra år tidigare, avslöjar hans far Hal att han är egentligen homosexuell. 75 år gammal och full av glädje och energi! Och han har en pojkvän! Samtidigt får han besked om att han har cancer.
Oliver är glad och fascinerad av att hans far inte har gett upp livet och hittat ny inspiration, men han kan bara inte glömma åren av isolation och ensamhet hans mamma gått igenom. När Hal förlorar kampen mot cancer och dör blir Oliver ensam och med plågsamma minnen och försöker bearbeta  sorgen.

Visst, allt detta förändras när Oliver möter en vacker och begåvad tjej (Anna Melanie Laurent). Anna är en skådespelerska, och hon är lika dålig på relationer som Oliver. De trivs med varandra, men båda verkar ha lätt att ge upp när det börjar bli allvar mellan två människor. Kärlek läker alla sår, brukar man säga. Och Oliver tänker mindre och mindre på sina bortgångna föräldrar. Kommer det att fungera? Kommer förhållandet att hålla?

( Anna) Mélanie Laurent.

Detta är en bra och udda film. Den fångar verkligen de äkta känslorna hos människor, och låter även publiken känna dem. Vi får njuta av Olivers och Annas förälskelse. Och får vi också njuta av Hals sena uppvaknande.

Regissören blandar allvar med humoristiska inslag, hoppar fram och tillbaka i tiden och vi får se skådespeleri på hög nivå. Han kastar oss mellan tre tidslinjer: Olivers tidiga barndom, de resterande fyra åren av Hals liv som homosexuell man och nuet efter Hals bortgång. Någonting vi gillar bäst är faktiskt berättarrösten i kombination med snabba stillbilder som illustrationer. Detta ger filmen en fin touch och fart som annars saknas i de flesta vanliga dramafilmer.

Filmen är definitivt sevärd och vi ger den 3,5 i betyg.