Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Amerikanske filantropen och mecenaten Bernard Osher tilldelas Nordstjärneorden

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth överlämnar i dag Nordstjärneorden av kommendörs grad till Bernard Osher. Utmärkelsen tilldelas Bernard Osher för hans stora insatser för att stödja kulturlivet i Sverige och USA och för att främja kontakterna mellan våra länder.

Bernard Osher är grundare till stiftelsen The Bernard Osher Foundation som bland annat stödjer kultur, undervisning och sociala hjälporganisationer. Bernard Osher är gift med Barbro Sachs-Osher som är svensk honorärkonsul i San Fransisco samt grundare av the Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Barbro Sachs-Osher är också ordförande i The Bernard Osher Foundation. Stiftelserna har givit viktiga ekonomiska bidrag till ett flertal kulturinstitutioner och kulturprojekt i såväl Sverige som USA.

År 1994 utnämnde H.M. Konungen Bernard Osher till riddare av Nordstjärneorderns första klass.

– Det är med stor glädje som jag överlämnar utmärkelsen till Bernard Osher. Hans insater är mycket betydelsefulla för svensk kultur. Jag hoppas även att detta kan inspirera andra företrädare i näringslivet att ge ökat stöd till kulturen, säger Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Fakta om Kungliga Nordstjärneorden

Kungliga Nordstjärneorden är en svensk kunglig orden, som tillsammans med Serafimerorden och Svärdsorden instiftades 1748 av kung Fredrik I. Enligt ordensreformen 1975 utdelas orden endast till utländska eller statslösa medborgare av kungen på regeringens förslag.

Källa: