Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jazzjättar intar Skansen

Bengt, Rune och bandet. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion

Två av Sveriges största jazzmusiker – Rune Gustafsson och Bengt Hallberg – bestiger Sollidenscenen på Skansen.

Det är Blå Måndag, måndagsjazz på Skansen och vädret är lika ”blue”. Husbandet öppnar konserten med svängig jazzblues samt latin, för att sedan släppa in giganterna på scenen, en i taget.

Först ut att lysa upp det mörka vädret är gitarristen och kompositören Rune Gustafsson. Med sin självklara ensemblevana  – efter att ha spelat med likväl Jan Johansson som Putte Wickman och Duke Ellington -utstrålar Gustafsson ett otroligt lugn i sitt spel. Kanske är det dock på grund av gitarrens låga volym som man inte riktigt får känna på melodin i verserna.

Rune Gustafsson
Rune Gustafsson. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion

Trots det flyter Gustafssons solon på med kreativa, nästintill kontrapunktiska tongångar. Kvartetten fortsätter med en av Bengt Hallbergs låtar ”Waltzanova”, en svängig mix av jazzvals och bossa nova. Med ett bra husband som backar upp gitarristen får Gustafsson visa vilken bra rytmkänsla och timing han har.

Innan man hinner blinka har den eminente Bengt Hallberg hunnit sätta sig och börja spela Tea for Two helt solopiano. Med ett rutinerat pianospel börjar han i balladstil för att sedan kompa sig själv med stride-teknik. Trots att fingrarna ibland slinter så hörs Bengt Hallbergs själ i musiken. De raffinerade arrangemangen blir pricken över i:et när basisten kommer in i nästa låt, ”Dance, Dance, Only With Me”. Valsen studsar igång och publiken njuter fullständigt.

Bengt Hallberg
Bengt Hallberg. Foto: Slavko Kovacevic / Photo Passion

Tempot rullar igång och nu spelar alla på scen, jazzjättarna och husbandet.
Musiken känns svängigt, lekande lätt och samspelet sitter. Himlen är grå, men kvällen är färgglad.

Text: Stefan Kovacevic