Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Även elektroniska publikationer ska sparas

Även det som bara publiceras elektroniskt ska lämnas till Kungliga biblioteket och sparas där. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.

Sedan 1600-talet finns det en leveransplikt för det som publiceras i Sverige. Plikten gäller i dag bara för fysiska föremål som tidningar, böcker, videoband och filmrullar samt för radio- eller TV-program som sänds i etern. Sveriges nationalbibliotek, Kungliga biblioteket, ska spara det som kommer in. Leveransplikten har två syften, dels att ge forskare tillgång till material, dels att bevara vårt kulturarv.

Den tekniska utvecklingen har dock inneburit att mycket material idag enbart publiceras elektroniskt och därmed inte omfattas av den nuvarande leveransplikten. Regeringen har överlämnat ett lagförslag till Lagrådet om att införa en motsvarande leveransplikt för elektroniskt material.

– Att vi bevarar publikationer till eftervärlden är viktigt både för forskningen och som en del av vårt kulturarv. Lagstiftningen anpassas nu till 2000-talet och även kommande generationer får möjlighet att ta del av vår tids tankar och texter, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Pliktexemplar ska lämnas av det som massmedieföretag och vissa andra publicerar elektroniskt. Exempelvis privata bloggar ska inte omfattas av leveransplikten.

Arbetet med att ta fram en lagstiftning om leveransplikt för elektroniskt material har pågått under en längre tid. Det är en komplicerad fråga och det har varit viktigt för regeringen att hitta en modell som passar såväl de som ska lämna in materialet som Kungliga biblioteket och användarna av materialet. Kungliga biblioteket ska i samråd med branschen utveckla de tekniska lösningar som behövs för en effektiv och automatiserad leverans.

Vissa massmedieföretag och myndigheter ska lämna in det som publiceras efter den 1 april 2013, medan lagstiftningen ska träda i full kraft först för det som publiceras efter den 1 januari 2015.

Källa: Utbildningsdepartementet.