Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De tre musketörerna i maffig action i 3D

Foto: Wikimedia

Action-regissören Paul W.S. Anderson har tagit sig an den gamla klassiska historien om de tre musketörerna. Då blir det som det blir. Det är svulstig action med flera spektakulära scener. Men de som är ute efter gamla klassiska fäktningsscener har inte så mycket att hämta.

Alexandre Dumas gamla klassiska roman från 1844 har filmatiserats ännu en gång. Den här gången har den förvrängts till nästan oigenkännlighet. Det enda som återstår är grundhistorien med de tre musketörerna plus D´Artagnan som tillhör kungens livvaktsstyrka. Men det de gör mest är att slåss med kardinalens styrkor eller dricker vin. De klassiska fäktningsscenerna är de mest sevärda. Filmen hade vunnit mycket på att hålla sig närmare originalet och tonat ner all svulstig action. Karaktären Milady har blivit en ninja-brud som studsar omkring som Angelina Jolie i ”Tomb Raider” och kastar sig utför husväggar i tunna linor.

Paul W.S. Anderson är nog fel person att regissera den här typen av film. Han har tidigare regisserat filmer som ”Death Race” och ”Resident Evil”. Det hade varit bättre med en mer lågmäld regissör. Nu blir det som om man inte visste vilken sorts film man ville göra; en klassisk fäktningsfilm eller en fullödig action-film. Men det ska erkännas att den är snyggt gjord. Paul W.S. Anderson har fått en saftig budget att leka med, och det är verkligen spektakulära actionscener. Som när krigsskeppet kör in i Notre Dame. Krigsskepp i Notre Dame? Historien handlar om att den ondkefulla brittiska härskaren Buckingham (som ser ut som Adam Alsing i rockabilly-frisyr) genom diverse sverkfulla trick får tag i ritningar gjorda av Leonardo da Vinci till ett flygande krigsskepp. Självklart har den franske kardinalen också fått tag i dessa ritningar på något sätt så att de kunde få med ett sjöslag också, fast i luften.  Som i Bond-film har de haft som målsättning att få med de alla fyra elementen att slåss i.

Upplägget är precis som en Bond-film. Det börjar direkt med en häftig action-sekvens för att sedan gå över till en lugn scen och därifrån accelerera till den stora finalen. Det enda som saknas från Bond-filmerna är sängkammarscener. Det här är en film med och för pojkar. Det närmaste man kommer är när de zoomar in Miladys nakna lår när hon tagit av sig jätteklänningen för att fira upp sig för en husvägg efter att spöat upp ett kompani soldater. När hon sedan bryter sig in i franska kungens skattkammare använder hon det i filmsammanhang vanliga tricket att blåsa ut ett pulver för att kunna se alla laserstrålar hon inte får bryta. Paul Anderson bortser från eller glömmer bort det faktum att det knappast fanns laserstrålar på 1600-talet. Men vad gör man inte för att se en vacker sexig kvinna göra gymnastiska övningar?

Orlando Bloom är den enda riktigt kända skådespelarna i filmen. Men det betyder absolut inte att de andra är dåliga på något sätt. Paul W.S. Anderson har bränt budgeten på effekter istället för jätte-gage till stjärnor.

Filmen har premiär nu på fredag, 30:e september.

Betyg: 2