Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dubblad kapacitet när två spår in till Malmö C blir fyra

Malmö centralstation Foto: Wikimedia

Ombyggnaden av spåren vid Malmö C går in i slutskedet. En sista större inkoppling sker under perioden 6 – 19 oktober och när den är klar finns fyra spår istället för två för tågen som kommer norrifrån eller ska norrut vid Malmö C. Med fördubblad kapacitet ökar driftsäkerheten och därmed också punkligheten.

– Man kan säga att i och med detta arbete försvinner den sista flaskhalsen i anslutning till Citytunneln, så att den hädanefter kan utnyttjas fullt ut, säger Jens-Peter Eisenschmidt, projektledare på Trafikverket. Det blir en del stök och bök under de två kommande veckorna, men vi har planerat arbetet så att resenärerna ska störas minsta möjligt.

Spår- och bangårdsombyggnaden har pågått i tre år och det är en av de absolut största som gjorts i Sverige på en bangård, som hela tiden varit i drift. Sedan Citytunneln invigdes i december i fjor har arbetet på bangården fortsatt. Först monterades den provisoriska stationen på Malmö C ner för att göra plats för en ny regionbussterminal. Därefter har den 450 meter långa kanalkanten förstärkts med ny spont och slutligen ska nu två nya spår kopplas in, mellan Frihamnsviadukten och Almedalsbron.

– När vi är klara kan hastigheten in mot Malmö C höjas, så att tågen får köra i upp till 100 km i timmen istället för som nu bara i 70. Något som ytterligare kommer att minska störningskänsligheten, säger Jens-Peter Eisenschmidt

Störningar i tågtrafiken under inkopplingen
Den första delen av ombyggnaden inleds på kvällen den 6 oktober. Arbetet kommer sedan att ske på utvalda tider fram till den 19 oktober, då det fjärde spåret öppnar. Tågtrafiken kommer att möbleras om på de befintliga spåren. Det blir också några kortare stängningar av banhallen och tunneln, några tåg ersätts med buss och det kommer att uppstå en del förseningar.

  • Torsdagen 6 oktober inleds arbetet och fram till lördagen 8 oktober får trafiken samsas på ett spår.
  • Söndagen 9 oktober från midnatt till kl 06.00 är hela Malmö C och Citytunneln stängd.
  • Fredagen 14 oktober öppnar det tredje spåret.
  • Onsdagen 19 oktober öppnar det fjärde spåret.

Källa: Cisionwire