Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Årets folkbildare Alexander Bengtsson, Expo

Alexander Bengtsson Foto: Wikimedia

Alexander Bengtsson, utbildningschef på Expo, tilldelas årets folkbildarpris av Studieförbundet Vuxenskolan. – Ett bevis för att antirasismen är en kraft i folkbildningssverige, säger Bengtsson i en kommentar.

–          Alexander Bengtsson, Expo, tilldelas Studieförbundet Vuxenskolans folkbildningspris 2011. Han får priset för att han med ett stort personligt engagemang och kunskap arbetar med att motverka främlingsfientliga krafter. Genom sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism och för tolerans och mångfald sätter Alexander Bengtsson ständigt fingret på, bevakar, utbildar och debatterar i dessa frågor, skriver juryn i sin motivering.

–          Det är hedrande att få SVs folkbildarpris och jag tar det som en intäkt för att antirasismen blivit en kraft att räkna med inom folkbildningssverige, säger Alexander Bengtsson i en kommentar.

Efter terrordåden på Utöya och i Oslo den 22 juli gav Norges statsminister Jens Stoltenberg ett svar på frågan – hur möter man fundamentalism och terror?

–          Svaret är inte ökad kontroll eller minskad öppenhet – än mindre hämnd. Stoltenbergs modell var tydlig och bygger på större öppenhet, fördjupad tolerans och att stärka demokratin. Det är ett folkbildaruppdrag som vi i Studieförbundet Vuxenskolan tar till oss.

–          I det folkbildningsarbetet behövs såväl studiecirkeln och dialogmötet som facebook, twitter, bloggar samt debattfora som böcker, tidningar och tidskrifter. Alexander Bengtsson visar gång på gång i praktiskt arbete hur alla dessa verktyg fungerar i folkbildningens tjänst, säger Berit Danielsson, förbundsordförande i SV i en kommentar till valet av honom som årets folkbildare.

Priset som är på 25 000 kronor delas ut vid Studieförbundet Vuxenskolans förbundsstämma fredagen den 7:e oktober 19.00 vid SVs förbundsstämma på Louis De Geer konferenscenter i Norrköping. Utdelningen sker i värmekyrkan.

Källa: Cisionwire