Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tidiga förfäders fotspår ställs ut på Evolutionsmuseet

Fotspåren funna i ett stenbrott i Polen visar de fossila avtrycken efter en tetrapod, ett fyrfotadjur, som råkade gå förbi där en dag för ungefär 395 miljoner år sedan. Fynden visar att ryggradsdjur anpassade sig till ett liv på land 18 miljoner år tidigare än vad man tidigare trott. Som enda museum utanför Polen kan Evolutionsmuseet i Uppsala nu visa avgjutningar av dessa spår.

– Det är i stort sett våra förfäder som vandrade upp ur vattnet. Fotspåren ger oss ledtrådar till dessa djurs beteende. De är ögonblicksbilder av vad de här djuren hade för sig ett visst ögonblick för så många miljoner år sedan. Att få en direkt bild av beteende på det här sättet är spännande, säger Per Ahlberg, professor i evolution och utvecklingsbiologi och en av personerna bakom beskrivningen av de världsunika spåren.

I Evolutionsmuseets nya utställning får besökaren bekanta sig med de första ryggradsdjuren som klev upp på land. En del av utställningen berättar om hur världen och miljön såg ut under tidsperioderna silur, devon, karbon då dessa djur utvecklades mot ett liv på land. I utställningen finns både modeller av djur och växter och faktiska fossil av dessa växter och djur. Avgjutningarna av de unika spåren efter en tetrapod, ett ryggradsdjur med fyra ben, som påträffades vid stenbrottet vid Zachelmie i Polen är en viktig del av utställningen. De visar att flytten upp på land började i grunda hav och inte i floder och sjöar som man tidigare trott.

– Vi är förstås mycket glada att kunna inviga en utställning där vi kan presentera nästintill dagsaktuell forskning och dessutom med andra unika fossil i samlingarna berätta en historia som ytterligare ökar förståelsen och betydelsen av fyndet, säger Mats Eriksson, föreståndare för Evolutionsmuseet.

Utställningen ”Första steget – från fena till fot” invigs den 12 oktober av universitetets rektor Anders Hallberg och professor Per Ahlberg.

Tid och plats för invigning av utställningen: Onsdag 12 oktober kl. 13.15, Evolutionsmuseet Paleontologi, Norbyvägen 22, Uppsala.

Utställningen öppnas för allmänheten: Torsdagen den 13 oktober.

Källa: Uppsala universitet.