Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Millesgården: Glasstress Stockholm

Atelier van Lieshout, Extcrementoriu, 2011 Foto: Francesco Allegretto

I utställningen Glasstress Stockholm presenteras verk av internationellt kända målare, skulptörer och installationskonstnärer. De har med sina olika utgångspunkter utmanat glaset som därigenom blivit ett material för samtida konst, långt från alla tankar om glasets nyttoaspekter.

Glasstress Stockholm, 27 AUGUSTI – 15 JANUARI 2012, infattar verk av 32 konstnärer med namn som Jean Arp, Mona Hatoum, Fred Wilson, Marie-Louise Ekman, Charlotte Gyllenhammar, Ernst Billgren och Bertil Vallien.

Glasbruket Berengo i Venedig har sedan många år bjudit konstnärer, designers och arkitekter från olika länder att tillsammans med brukets glasblåsare experimentera med glas. Under åren har över 100 konstnärer inbjudits och konstverken visas i utställningar världen över, bland annat på 2011 års upplaga av Biennalen i Venedig.

Resultatet av konstnärernas experiment och nära samarbete med skickliga glasblåsare är oväntade, häpnadsväckande och utmanande konstverk som fascinerar och väcker tankar, som all bra konst gör. Eller som Glasstress italienska kurator uttrycker det: Glassblowing is hot! Glasstress is cool!

Utställningen är den första i en serie av utställningar med italienskt tema på Millesgården. Carl Milles byggde sin dröm om Italien när han skapade Millesgården. Att anknyta till det italienska i anläggningen är därför naturligt och vi väljer att inleda Italientemat detta år då Italien firar 150 år som enad nation.

Utställningen är initierad av Adriano Berengo
Curerad av Adriano Berengo och Maria Wiberg


Källa: Millesgården