Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Världens Barn galan samlade in 70 miljoner kronor

På fredagskvällen var den stora världens barn galan på SVT. Det var musik och dans underhållnng och information som ingår i Sveriges Radios stora insamling för att hjälpa utsatta barn i världen. Bland artisterna sågs bland annat Danny Saucedo, Ulrik Munther och Sarah Dawn Finer.  Svenska folket var så generösa att de skänkte hela 70 miljoner kronor bara den här kvällen. Och insamlingen fortsätter till på söndag så det är bara att fortsätta skicka in pengar om ni känner för det.

På Världens Barngalan som gick på SVT på fredagen fick svenska folket vara delaktiga och ringa in pengar till utsatta barn i världen.

Programledare André Pops hade både fina artister och gäster som försökte hjälpa till med att dra in så mycket pengar som möjligt under kvällen och de lyckades ju över förväntan. De lockade även med fina vinster som man kunde vinna om man ringde eller smsade några speciella angivna nummer.

Bland priserna fanns till exempel flera bilar från Volvo, Citroén och Volkswagen som presenterade av Bosse bildoktorn såklart. Och ett riktigt lyxpris för många var chansen att få gå på Nobelfesten med en alldeles egen specialdesignad festklänning av skaparen av kronprinsessan viktorias bröllopsklänning.

Svenska folket övertygades och ringde in massor av pengar och företagen utmanade varandra om vem som skänkte mest. En av de som skänkte mest förra året var en företagare som i år mer än dubblade beloppet och skänkte hela 200000 kronor. Fantastiska belopp men varje krona räknas i kampen för överlevnad och att kunna ge barn över hela världen normala självklara möjligheter att kunna bara få vara barn. Många barn tvingas till exempel arbeta för slavlöner bara för att få ihop lite mat för dagen.

De utsätts för massor av faror som krig, sjukdomar, svält och drabbas extra hårt när föräldrar inte kan ta hand om dem. En del skickas iväg för att arbeta under dåliga förhållanden och andra lever som hemlösa. Bara att kunna gå i skolan och få mat och husrum är inte alls någonting självklart i de fattigaste områdena i världen.

Misären kan minska och barnen kan hjälpas genom såna här insamlingar menar Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin under programmet. En del tvekar lite och är skeptiska till att ge pengar, men här ska de veta att pengarna kommer fram till de behövande barnen.

Över hela landet har det pågått insamlingar en lång tid och många barn och ungdomar vill hjälpa de utsatta barnen på olika sätt. Flera har haft egna insamlingar, sjungit på gator och torg eller samlat in kläder och saker som kan hjälpa. Under programmet fick vi se lite olika saker som de hittat på eller information hur man kunde göra.

En klass 4 hade samlat in hela 38000 kronor och fick såklart komma till SVT för att vara med på galan för Världens Barn.

Det började snyggt med att en ung kille som hette Martin fick rycka in då André Pops var lite sen. Han visade både talang och mod att stå på scen och presentera programmet.

Första inslaget som var en dansgrupp från Base23 med barn och ungdomar som gjorde en fin show med olika dansstilar och avslutade snyggt tillsammans med lite svingdans? Numret kallades för ”sing, sing, sing”.

Bosse bildoktorn kommer in och får ta hand om bilpriserna såklart.

Artisterna avlöser sen varandra med olika inslag emellanåt. Men först kom magikern Michael Halvarsson med Marie Sernholt från Helt magiskt och trollade först fram kollegan Malin Olsson under en extrastor spelkopp. Sen fick till slut han fram André Pops som låg under spelbordet. Mycket snyggt och roligt gjort av SVT gänget.

André Pops tar nu hand om programledandet  och tackar såklart unge Martin för hjälpen. Han hade drömt att stå där och leda en gala så här sen han var sex år, typ. Nu kanske han var åtta? Mycket bra gjort tyckte vi och många andra.

Niklas Strömstedt gör en duett med Andreas Johnson,kallad ”Gröna Linjen”, med anknytning till en favoritplats de hade som unga nära tunnelbanan.

Anne Lundberg och Elisabet Dahlin presenterade lite information om insamlingen och sen gick de för att chatta lite med tittarna under programmet.

Ulrik Munther som slagit igenom stort senaste året spelar en ny låt som heter ” Sticks and stones”. Ganska melodiös och svängig låt.

Sopranen Elin Rombo sjunger en aria av pucchini med inlevelse och mycket vackert.

Gruppen Top Cats gör en egen modern rockabilly låt som svängde rejält. De har slagit igenom ganska stort under året och håller rocknroll stilen.

P4 presenterar deras fantastiska insamling på 3.990000 kronor och Lotta Bromé skänker de 10000 som saknas till jämna fina 4 miljoner!

Karl Dyall ochRennie Mirro gör ett klassiskt och hyllat Fred Astaire dansnummer som visar deras skicklighet och även lite komiska inslag.

Pop och jazzsångerskan Linnea Henriksson gör en lite annorlunda, men ganska fin låt.

Ulrik Munther kommer in igen och spelar en låt som låter lite hårdrock i titeln ”kill for life”,men med en ganska lugn melodi.

Elisa’s som vann årets dansbandskampen kommer också in och spelar en ganska svängig dansbandslåt.

Danny Saucedo sjng en riktigt fin ballad som hette ”Cassandra”. Han har en ganska skön stil och det blir lite små danssteg som bara av farten höjer det lite extra. Den yngre publiken uppskattade det helt klart.

När det tillslut var dags att summera kvällens insamling stod det 69,2 miljoner på tavlan men bara på några minuter så hade det sen kommit in över fantastiska 70 miljoner kronor totalt. André Pops och alla inblandade tackade för kvällen och bad folk fortsätta skicka in pengar.

Det hela avslutades av Sarah Dawn Finer med en riktig kraftfull ballad där till slut de flesta artisterna samlades på scenen och tackade publiken på plats också. Tack för ikväll på återseende!