Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stockholms internationella filmfestival presenterar 1 km film – finalisterna

 

Från filmen "Play" av Ruben Östlund Foto: Stockholms filmfestival

Cannes-vinnaren Frida Kempff och Guldbaggenominerade Gustav Danielsson tävlar tillsammans med åtta andra regissörer om stipendiet 1 km film. Ett stipendium som ger unga filmskapare chansen att utveckla sina filmdrömmar.

Stipendiet 1 km film delas ut årligen med syfte att hjälpa unga, oetablerade filmskapare från hela landet att ta ytterligare ett steg i karriären. Priset består av minst 100 000 kronor från SFI, samt produktionshjälp från Cinepost, Riviera, Dagsljus, Twentyfourseven – allt till ett värde av minst en halv miljon kronor. 1 km film instiftades av Stockholms filmfestival redan 1990 och har sedan dess visat sig vara en säker indikator på nya talanger inom svensk film.

Vi presenterar årets tio finalister:

Glänta av Peter Grönlund

Peter är född 1977. Han är en regissör och manusförfattare som är bosatt i Stockholm. Utbildad vid bland annat Stockholms filmskola (2004-2006) och har tidigare gjort kortfilmen Bröderna Jaukka samt en kortfilm för Rädda Barnen.

Maria av Erik Bostedt

Erik är född 1973. Han är en producent, regissör och manusförfattare som har en MA i Filmmaking från London Film School (2007-2009). Har tidigare vunnit Channel M’s Urban Life Award på Exposures Film Festival i Manchester för dokumentären Capturing Space (2008).

Medan du var borta av Frida Kempff

Frida är född 1977 i Sala, utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm och har arbetat med film sedan 1996, både i Stockholm och Köpenhamn. Förra året tilldelades hon juryns pris i Cannes för kortfilmen Micky Badar.  Frida har regisserat fem filmer tidigare.

Sakae av Benjam Orre

Benjam är född 1982 i Vasa, Finland. Han är utbildad filmfotograf vid Dramatiska Institutet och stod för fotot på Återfödelsen som vann 1 km film förra året. Hans tidigare film Altona blev nominerad till Startsladden 2010.

Septimo av Valentina Chamorro

Valentina är född 1975 i Sollentuna och bosatt i Stockholm. Hon har tidigare studerat film vid Dramatiska Institutet och Moving images and gender vid Stockholms Universitet. Valentina vann Vårrullen 2010 med filmen Hardship.

Sudd av Erik Rosenlund

Erik är född 1975 och bosatt i Hägersten, Stockholm samt utbildad inom animation på Konstfack. Hans tidigare filmer är animationer och i kortfilmen Sudd mixar han spelfilm och animation. Har tidigare tävlat i Cannes med Spegelbarn (2007) och Måste (2003).

Tvillingen av Gustav Danielsson

Gustav är född 1975 i Örnsköldsvik. Han är utbildad fotograf och har tidigare varit guldbaggenominerad som filmfotograf för Roy Anderssons Du, Levande. Tvillingen är Gustavs andra kortfilm som regissör och manusförfattare, efter Porträtt av en motvillig herre (2008).

Vi ska plocka Pascal i natt av Johanna Pyykkö

Johanna är född 1980 och studerar just nu vid Broby Grafiska, utbildningen Manusförfattare. Johannas huvudsakliga områden är regi, manus och klippning. Vi ska plocka Pascal i natt vann Frame filmfestivals första pris i tävlingssektionen Tungvikt 2011.

Vi ville spränga Vasa av Simon Moser & Idji Maciel

Simon & Idji är båda födda 1980 och de arbetade tidigare som radiojournalister. De träffades för första gången på Dramatiska Institutet för två år sedan när de studerade TV-reportage och radioproduktion tillsammans. Vi ville spränga Vasa är deras första filmprojektet tillsammans.

Vågor av längtan av Erik Green Petersson

Erik är född 1985 i Hjulsbro, Linköping men nu bosatt i Stockholm. Han har studerat på filmlinjen vid Kulturama (2006-2008) och har tidigare bland annat gjort filmerna Ett underbart liv, Istället för ord och Holger och Vilde.

Filmerna visas den 17:e november med start kl 19.15 på Mauritz Filmhuset.

Årets 1km film-jury består av kritikerhyllade regissören Lisa Aschan (Apflickorna, Goodbye bluebird, In transit) författaren och journalisten Jan Wallentin (Strindbergs stjärna) och festivalaktuella regissören Anne Villacèque (E-love, Riviera, Little Darling).

Källa: Stockholms Filmfestival