Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Our Idiot Brother


Skådespelaren Paul Rudd och regissören Jesse Peretz har gjort ännu en relationskomedi tillsammans. Den är inte mer än småtrevlig. Det är ingen film som det är värt att rusa iväg till biografen för.

Skådespelaren Paul Rudd har uppenbarligen fastnat i facket Relationskomedier. Han är tidigare känd för bland annat filmerna ”Knocked Up” och ”I love you man”, och så spelade han killen som fick Phoebe att gifta sig i TV-serien ”Vänner”. Fast här har han betydligt mer skägg och större och yvigare hår. Allt för att se ut som den glada skit han ska vara i filmen. Filmen börjar med att man ser en grönsaksmarknad på landet någonstans och det spelas någon glad lättsam rockmusik. Tonen för filmen sätts direkt. På denna marknad står den idiotiske brodern och säljer grönsaker, och mer förbjudna växter. Av ren godhet så säljer han gräs till en uniformerad polis som ber snällt om det, varpå han blir arresterad och åker i fängelse.

När han kommer ut ur fängelset så har flickvännen flyttat ihop med någon annan på deras gård. Då blir han tvungen att flytta in i tur och ordning hos sina tre ambitiösa systrar i New York City. Naturligtvis så rör han till det ordentligt i deras liv. Men som titeln säger: Han är ju ”Our Idiot Brother”, så man måste ju förlåta honom för han är ju så snäll. Sedan lever de lyckliga i alla sina dagar. Jag tror inte att jag på något sätt förstör filmupplevelsen för någon genom att säga för mycket om slutet. Alla som ser filmen kan lätt gissa slutet i stort  ändå.

Det här är en modern commedia dell’arte, med de fasta karaktärer som ska vara med i en modern relationskomedi, och de flesta andra komedier också. Där finns den snälla kärleksfulla mulliga mamman som bor i ett sunkigt hus. Där finns det lesbiska paret som accepteras av mamman, men som inte riktigt gillar det eftersom hon är relativt gammal och därmed automatiskt konservativ. Och där finns det intellektuella paret som inte låter sonen titta på Rosa Pantern för att det är för mycket våld. Istället tvingar de honom att gå en kurs och lära sig spela något konstigt musikinstrument trots att sonen mycket hellre vill lära sig karate. Att ha en son som spelar konstiga musikinstrument ger ju mycket mer kulturellt cred.

Filmen är inte direkt dålig. Den är småtrevlig och rätt rolig ibland, men den är inte värd att gå ut och köpa en biobiljett för. Tipset är att vänta tills den kommer ut på DVD eller på TV. Det är väldigt troligt att den kommer att det göra ganska snart.

För regin står Jesse Peretz som inte gjort så mycket väsen av sig tidigare heller. Han har gjort några halvtaskiga draman och komedier. Han och Paul Rudd har tidigare jobbat tillsammans i filmen ”The Chateau” 2001. Premiärdatum är fredagen 28:e oktober.

Betyg: