Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Villaägarnas Riksförbund: Vänta med att binda elpriset inför vintern i Sydsverige

Foto: Wikimedia

Just nu råder osäkerhet på elmarknaden vilket får till följd att priset på el ökar. Allra mest berörs elkunder i söder. För en småhusägare i Sydsverige som inte räds lite risk, kan det därför löna sig att vänta med att binda sitt elavtal.

Den 1 november delas Sverige in i fyra elprisområden. Hur den förändringen kommer att påverka dagspriset på el är oklart.

Utöver införandet av elprisområden, står fyra av tio kärnreaktorer stilla till följd av pågående revisioner. Eventuella förseningar i det arbetet kan verka prishöjande.

– Dessa osäkerheter gör marknaden nervös, vilket redan nu höjer priset på el i södra Sverige, som berörs mest av både indelningen av landet i elprisområden och kärnkraftens tillgänglighet, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

Prisskillnaden i södra Sverige som följer av de nya elområdena är emellertid större än vad som kan motiveras av fundamentala faktorer, visar en rapport från analysföretaget Point Carbon, som Villaägarna tagit del av.

– Marknaden har en tendens att prissätta efter worst-case scenario, så den elkund i söder som överväger att binda sitt elavtal inför vintern kan tjäna på att ha lite is i magen. Om man nödvändigtvis vill binda sitt elpris så kan det vara klokt att vänta ett par veckor, säger Jakob Eliasson.

I dagsläget (26 oktober) står fyra av tio kärnkraftverk stilla. Ringhals reaktorer 1, 2 och 4 planeras tas i drift den 8 november, 17 december respektive 31 oktober. Oskarshamn 2 är avställt för att sanera efter en brand. Skillnaden mellan systempriset och södra Sverige är just nu strax över 9 öre.

Källa: Villaägarnas Riksförbund