Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Trådlösa datornätverk inget strålsäkerhetsproblem

Foto: Wikimedia

Trådlösa datornätverk är inget problem ur strålsäkerhetssynpunkt. Därför finns det av den anledningen inte skäl att avstå från att installera dem i skolor eller på andra platser. Det skriver Strålsäkerhetsmyndigheten i ett brev till landets kommuner.

Flera kommuner har kontaktat Strålsäkerhetsmyndigheten med frågor om risker med trådlösa datornätverk i skolmiljö. För att klargöra det vetenskapliga läget har myndigheten skickat ett brev till landets samtliga kommuner.
– Det finns inga misstankar som är grundade på seriös vetenskap om att radiovågorna från trådlösa datornätverk skulle innebära några hälsorisker, säger Lars Mjönes, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

I likhet med de flesta andra forskare och strålsäkerhetsmyndigheter i världen bedömer Strålsäkerhetsmyndigheten att allmänhetens exponering för radiovågor från mobilbasstationer, radio, TV och trådlösa datornätverk inte innebär några hälsorisker.
– Vi har också mätt radiovågor från trådlösa datornätverk i skolmiljö och de mätningarna visar att exponeringsnivåerna är så låga att de inte innebär några hälsorisker, säger Lars Mjönes.

Även exempelvis den brittiska myndigheten, Health Protection Agency (HPA), har noggrant utrett trådlösa nätverk i skolor. De kommer fram till samma slutsats: nätverken innebär inte något problem ur strålsäkerhetssynpunkt.
– Det finns alltså ingen anledning att av strålsäkerhetsskäl undvika att installera trådlösa datornätverk, varken på skolor eller på andra platser, säger Lars Mjönes.

Fakta om strålning:
Det är skillnad på strålning och strålning.  Radiovågorna från exempelvis trådlösa datornätverk är inte samma typ av strålning som den från röntgenapparater eller som den som uppstår i ett kärnkraftverk. Men alla dessa typer av strålning ingår i det elektromagnetiska spektrumet som delas in i icke-joniserande strålning och joniserande strålning.
Till joniserande strålning hör exempelvis röntgen. Denna typ av strålning har ett så högt energiinnehåll att den kan slå sönder molekylbindningar och på sikt leda till cancer.
Radiovågorna från exempelvis mobiltelefoner och trådlösa datornätverk är icke-joniserande strålning.  Radiovågor har ett energiinnehåll som är mycket mindre än vad som krävs för att bryta sönder molekylbindningar.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten