Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stoppa onödigt matsvinn – nya råd från Livsmedelsverket

Foto: Wikimedia

I Sverige slängs 50-60 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det motsvarar kostnaden för en hel månads mat per hushåll. Nya råd från Livsmedelsverket kan hjälpa hushållen att spara 5 000 kronor varje år och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska svinnet.

På senare år har medvetenheten om svinnet ökat, framför allt bland unga vuxna. Det gör också att viljan att ändra beteende ökar.

– Unga vuxna är en viktig målgrupp för våra nya råd. När man precis har flyttat hemifrån har man kanske inte så mycket erfarenhet av hushållning, och man har ofta sämre ekonomi. Genom att minska svinnet gör man inte bara miljön utan även plånboken en tjänst, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg.

Det finns flera anledningar till att mat slängs, bland annat att man inte vet hur olika sorters mat bör förvaras för bästa hållbarhet, bristande planering och att man inte tar hand om matrester.

– Vi ger konkret vägledning om hur man till exempel förvarar olika sorters frukt och grönsaker, vilket är den livsmedelsgrupp som slängs allra mest. Vi har också tips på vad man kan göra med rester och hur man fräschar upp grönsaker som börjar se lite trista ut, säger Anna-Karin Johansson.

Lita på dina sinnen – titta, lukta, smaka

En annan orsak till svinn är att man inte känner till vad bäst före-datum innebär. Det gör att många slänger maten så fort datumet har passerats. Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, konsistens med mera.

– Många, kanske särskilt yngre, vågar inte lita på sina sinnen utan slänger mat som har passerat bäst före-dag i onödan. Men om maten har förvarats enligt anvisningarna blir den inte farlig bara för att detta datum har passerats. Därför är det viktigt att titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den, säger Anna-Karin Johansson.

Att producera mat belastar både klimat och miljö och det svenska svinnet från hushåll, restauranger och storkök motsvarar ett utsläpp på nästan 2 miljoner ton växthusgaser, som sker helt i onödan. Det är lika mycket som utsläppen under ett år från 700 000 bilar.

– Matsvinn är ett stort miljöproblem som kan åtgärdas med relativt enkla medel. De här råden ingår i Livsmedelsverkets arbete för att minska miljöbelastningen inom livsmedelssektorn, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Källa: Livsmedelsverket