Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Visa Europe: Svagare tillväxt i européernas konsumtion under tredje kvartalet

– Européernas konsumtion steg med 0.5% under tredje kvartalet 2011. Detta var den svagaste tillväxten hittills i år och även sedan fjärde kvartalet 2010, enligt ny rapport från Visa Europe.

STOCKHOLM, 30 november 2011 – Enligt rapporten Visa Europe: EU Consumer Spending Barometer, som mäter konsumtionen i 27 EU- länder, saktade tillväxttakten i européernas konsumtion ner under tredje kvartalet 2011. Konsumtionen steg med 0.5 % jämfört med samma kvartal år 2010. Tredje kvartalet stod därmed för den långsammaste tillväxttakten hittills i år, och det var även den svagaste ökningen sedan fjärde kvartalet år 2010.

Tredje kvartalet blev det åttonde kvartalet i rad av konsumtionsökning sett till hela EU, men samtidigt uppvisade 21 av de 27 EU-länderna minskad konsumtion jämfört med andra kvartalet.

Philip Symes, CFO på Visa Europe säger:

– Konsumtionen inom EU verkar ha upprätthållit relativt bra nivåer, med tanke på det osäkra ekonomiska läget. Även om tredje kvartalet uppvisade den svagaste konsumtionsökningen hittills i år så är det åttonde kvartalet i rad av tillväxt.

Fortsatt stark konsumtionstillväxt i Östeuropa
I EUs tre största ekonomier; Frankrike (-0.5%), Tyskland (+0.9%) och Storbritannien (+1.0%), märktes en svagare konsumtionstillväxt jämfört med andra kvartalet. Samtidigt fortsatte konsumtionen att öka kraftigt i ett antal länder i Centraleuropa och Östeuropa.

Inom EU ökade konsumtionen som mest i Litauen och Lettland, där tillväxten var 15.4% respektive 13.2% under tredje kvartalet. Även Estland uppvisade en stark konsumtionstillväxt (+9.9%), och Tjeckien samt Slovakien utmärkte sig med en konsumtionsökning på 5.6% vardera.

Spanien såg en konsumtionstillväxt på 2.5 % jämfört med samma period förra året, medan konsumtionen i Italien minskade något (-1.0%).

Faktisk konsumtion i Europa
Visa Europes EU Consumer Spending Barometer är baserad på den faktiska konsumtionen som sker med Visas bank-, kredit-, och prepaidkort i 27 EU-länder. Datan justeras sedan efter förändringar i antalet kort i omlopp, förändringar i konsumenters betalningspreferenser och inflation. Till skillnad från en prognos eller undersökning ger barometern därmed en realistisk indikation på hur det står till med konsumtionen inom EU. Mer än en av åtta kronor i Europa, och nästan en av fyra kronor i Sverige, som spenderas idag betalas med ett Visakort och antalet kort i omlopp fortsätter att öka. Detta gör Visa Europe till en av de mest pålitliga källorna när det gäller trender i konsumentbeteende. Tidigare år har Visas information visat något högre exakthet än officiella siffror när det gäller hushållskonsumtion och beräkning av BNP.

Visa Europe: EU Consumer Spending Barometer produceras i samarbete med Markit, som justerar rådatan över Visatransaktioner efter ett antal faktorer.

Källa: Visa