Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regissören Malin Stenberg utforskar Strindberg – tänker vara snabbare och bättre än Mats Ek

Foto: Wikimedia

Under rubriken Satans Strindberg ska regissör Malin Stenberg utforska Strindberg på Lejonkulans scen under våren 2012. Arbetet inleds med ett födelsedagskalas och avslutas med begravningskaffe.

Snabbt, oväntat och drastiskt är ledorden för Malin Stenbergs arbete i Lejonkulan. Hon kommer att sätt upp flera föreställningar och happenings. Den 22 januari (Strindbergs födelsedag) ordnas födelsedagskalas och den 14 maj (Strindbergs dödsdag) blir det begravningskaffe, då en katolsk präst ska röka ut onda andar. Utgångspunkten för arbetet är Strindbergs Ockulta dagboken, skriven 1896-1908 och fylld med fragmentariska anteckningar och funderingar kring magi, alkemi och mystiska symboler.

– Jag kliver in i en infernokris med mina skådespelare och förhoppningsvis kliver vi ut på andra sidan i maj som tilltufsade små skrynkliga nyfödda barn. Vi ger oss in i religiösa grubblerier, trivial avundsjuka, lite tvångstankar, meteoriter som faller i Finland – det kommer bli en kollagekänsla. Snabbt, brutalt, sexigt och småaktigt. En premiär i månaden. Direktkontakt med änglarna, säger Malin Stenberg.

Första föreställningen heter Spöksonaten: Snabbare och bättre än Mats Ek. Den 22 januari besöker Malin Stenberg med ensemble premiären av Mats Eks uppsättning av Spöksonaten på Dramatens lilla scen, för att sen under tre veckor producera Spöksonaten: Snabbare och bättre än Mats Ek.

– Det är min pjäs, och jag kommer göra den bättre. Det är ett hot och ett löfte. Hur svårt kan det vara? Jag tar väl hans moves och gör dem bättre helt enkelt? säger Malin Stenberg.

I samband med föreställningarna i Lejonkulan kommer baren att vara öppen, och vissa kvällar spelar en dj eller ett band.

Malin Stenberg har på Dramaten regisserat Askungen (2009), Mannen i Ormskinnsjackan av Tennessee Williams (2010), Vargtimmen av Ingmar Bergman (2011) samt enkvällsföreställningen Den arabiska våren – att göra sin röst hörd (24 oktober 2011).

Till hösten tar Nils Poletti över stafettpinnen i Lejonkulan, och fortsätter arbetet med snabba Strindbergsproduktioner. Nils Poletti regisserade Inferno av Peter Weiss på Unga Dramaten 2010, och även Dramatens enkvällsföreställning Väggar som spelades på Tetsudai, en temakväll om katastrofen i Japan.

August Strindberg-temat i Lejonkulan under 2012 är en del av Dramatens satsning på Strindbergsåret 2012. Utöver Strindbergs Spöksonaten på Lilla scenen ger Dramaten även Till Damaskus på Stora scenen under våren.

Källa: Dramaten