Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Forskare bekräftar -svepeduken i Turin övernaturlig

Länge har autenticiteten ifrågasatts för den så kallade svepeduken i Turin som sägs bära avtryck av Jesu ansikte efter att ha varit den bit linne hans ansikte lindats med vid begravningstillfället. Italienska forskare. Medan vissa hävdat dess mirakulösa effekter har andra kallat den en medeltida bluff. Nu har italienska forskare bekräftat: svepeduken är övernaturlig.

Independent rapporterar att italienska forskare drar slutsatsen att bilden på svepeduken, föreställande en mans ansikte, har uppstått på övernaturligt vis efter att man med vetenskpliga metoder försökt återskapa bildens speciella egenskaper på en annan duk. Man har med hjälp av ljus av ultraviolett karaktär lyckats återskapa vissa av bildens egenskaper och kan fastslå att bilden kan ha skapats av ljus. Samtidigt menar man att det ljus som skapat originalbilden måste ha varit så kraftigt att den ljuskälla som skulle kunna återskapa den inte existerar på naturligt vis idag, därmed måste källan ha varit övernaturlig.

BBC rapporterade redan 1998 att arbetare i Roms antika katakomber hittat en målning föreställande Jesus  med hög porträttlikhet till ansiktet på svepeduken i Turin. Målningen antas kunna vara utförd av någon som mött Jesus under dennes jordeliv.

 

Svepeduken förvaras för närvarande i St. Johannes Döparens katedral i den norditalienska staden Turin.