Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Strindbergsåret på Dramaten

Spöksonaten av August Strindberg Hamadi Khemiri och Stina Ekblad Fotograf: Sören Vilks

2012 är det hundra år sedan författaren och dramatikern August Strindberg dog. Hans konstnärskap uppmärksammas i flera olika uppsättningar på Dramaten, bland annat i en monolog med Börje Ahlstedt.

– Vi kommer under året att bjuda på många olika personliga Strindbergstolkningar i små och stora format, på alla våra scener, säger teaterchef Marie-Louise Ekman.

Året inleds med regissören och koreografen Mats Eks uppsättning av Spöksonaten på Lilla scenen, premiär 22 januari. Samma kväll, som för övrigt också är Strindbergs födelsedag, inviger regissören Malin Stenberg arbetet med projektet Satans Strindberg. Under den rubriken kommer hon att sätta upp en rad snabba och mer experimentella produktioner i Lejonkulan. Första föreställningen där heter Spöksonaten: Snabbare och bättre än Mats Ek, en kaxig parallell uppsättning av Spöksonaten med kortare speltid och mindre ensemble. Premiär 18 februari.

Till hösten är det regissören Nils Polettis tur att arbeta med Strindberg i Lejonkulan.

8 februari är det premiär för Strindberg Ut och in, en enmansföreställning med Börje Ahlstedt på Lilla scenen. Och 31 mars är det dags för Strindbergs första drömspel, Till Damaskus, att inta Stora scenen. Regi Karl Dunér.

Vidare arrangeras även en rad samtal och introduktioner i anknytning till Strindbergsåret: Dramaten& Spöksonaten (15 jan), Dramaten& introduktion Till Damaskus (10 april, 29 april och 13 maj), Dramaten & Till Damaskus (15 april).

Fler programpunkter tillkommer under året.

Källa: Dramaten