Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Samverkansavtal mellan MSB och SOS Alarm förstärker krisberedskapen

Foto: Wikimedia

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och SOS Alarm Sverige AB har tecknat ett samverkansavtal. Avtalet reglerar formerna för samverkan vid krissituationer och larmning av myndigheternas Tjänsteman i beredskap (TiB).

Syftet med avtalet är att höja förmågan och effektiviteten i krisberedskapssystemet genom en snabb och enhetlig alarmering och vidareförmedling av information.

–          Det kommer att gå mycket snabbare och effektivare att hantera kriser och olyckor om alla ansluter sig. Samverkansavtalet är anpassat efter de nya krav som ställs på samhällsskydd och beredskap, bland annat genom systemet med Tjänsteman i beredskap, säger Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Alla de myndigheter inklusive länsstyrelserna som enligt krisberedskapsförordningen är ålagda att ha funktionen Tjänsteman i beredskap (TiB) och en förmåga att omgående kunna upprätta en ledningsfunktion kan ansluta sig till samverkansavtalet. Avtalet ökar förmågan till snabb och effektiv samverkan vid olyckor och kriser.

–          Detta är ett stort och viktigt steg i arbetet för ett tryggare samhälle. Avtalet mellan MSB och SOS Alarm är till nytta för alla samhällsaktörer som arbetar med att förebygga och hantera olyckor och kriser, säger Johan Hedensiö, VD för SOS Alarm Sverige AB.

Källa: Sos Alarm