Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ewa Björling besöker Uganda, Tanzania och Moçambique för ökat handelsutbyte

Eva Björling Foto: Wikimedia

Handelsminister Ewa Björling besöker den 23-27 januari Uganda, Tanzania och Moçambique. Syftet är förbättrade handelsrelationer samt bättre affärsmöjligheter för svenska företag i östra och södra Afrika.

– Afrika uppvisar bland de högsta tillväxtsiffrorna i världen. Det är en snabbväxande marknad med stor potential för svenska investeringar och svensk export. Flera svenska företag finns redan på plats, men för många är fortfarande de afrikanska möjligheterna relativt okända. Det hoppas vi kunna ändra på, säger Ewa Björling.

Ewa Björling kommer att föra samtal med företrädare för regeringarna i Kampala, Dar es Salaam och Maputo, samt representanter för den östafrikanska gemenskapen (EAC). Hon kommer också att besöka ett handelspolitiskt forskningsinstitut i Arusha. Tillsammans med några svenska företag kommer ministern att besöka FN:s logistikbas i Entebbe som förser de afrikanska FN-insatserna med utrustning. I samtliga tre länder träffar handelsministern företrädare för svenska företag på plats.

Handelsministern står även värd, tillsammans med Tanzania, för ett regionalt rundabordssamtal om illegal handel med utrotningshotade djur.

– För att förverkliga min vision om fördubblad export till 2015 måste Sverige bredda sin exportprofil, både vad gäller produkter och marknader. Sverige har mycket att erbjuda Afrika, inte minst inom sektorerna energi och ICT. Det är också viktigt att fortsätta hålla en dialog om mänskliga rättigheter och sätta fokus på möjligheterna med ansvarsfullt företagande, säger Ewa Björling.

Källa: Utrikesdepartementet