Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Naturskyddsföreningen: Höj momsen på flyg!

Enligt Transportstyrelsens nya trafikstatistik ökar flygresorna oroväckande mycket. Förra året ökade antalet passagerare på svenska flygplatser med 12 procent till en ny rekordnivå med över 30 miljoner passagerare. Detta innebär också en snabb ökning av utsläppen av växthusgaser och eftersom utsläppen sker på hög höjd blir klimatpåverkan extra kraftig.

– Det framgår med all önskvärd tydlighet att utvecklingen inom flyget är fullständigt ohållbar. De flesta är också på det klara med att det behövs mer järnvägsinvesteringar och framförallt att subventionerna till flyget tas bort. Eftersom flyget ökar i takt med att inkomsterna ökar måste priset på flygresor öka mycket snabbare än den ekonomiska tillväxten om trenden skall brytas. Ett enkelt första konkret förslag är att höja momsen på flyg till generell nivå, från dagens 6 % till 25 % säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

De samlade utsläppen av växthusgaser måste minska och Naturskyddsföreningen kräver att utsläppen ska vara nära noll redan 2030. En av orsakerna till den snabba ökningen är att flyget är subventionerat eftersom flygbolagen inte betalar någon skatt på bränslet. Det hindras av Chicagokonventionen som undertecknades 1944 och som innebär ett förbud mot skatter som skulle kunna innebära att ett hinder för internationella flyglinjer.

– Utsläppen från flyget är ett av de svåraste områdena att minska och vi måste uppfatta flyg som något mera exklusivt vi inte kan göra så ofta som idag, Flyget i EU borde givetvis inte få några utsläppsrätter gratis och det är inte rimligt att flyget inte betalar någon energiskatt när bilisterna gör det, säger Sven Hunhammar, klimatchef på Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen.