Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Två Silverbjörnar för Film i Västs samproduktion vid Berlins Internationella Filmfestival

Foto: Jiri Hanzl

Film i Västs samproduktion A Royal Affair belönades med två Silverbjörnar vid världens näst mest prestigefyllda filmfestival, Berlins Internationella Film Festival.
Nikolaj Arcel fick en Silverbjörn för Bästa Manus för sin film A Royal Affair och Mikkel Boe Følsgaard mottog priset för Bästa manliga skådespelare.
Ella Lemhagens film Kronjuvelerna fick Juryns hedersomnämnande i kategorin Generation 14+.
– Det är två fina filmer som vi säger stort grattis till. Det är lika välförtjänt som roligt, säger Jessica Ask, produktionschef på Film i Väst.

A Royal Affaire(En kongelig Affære) tar sin utgångspunkt i det pikanta och riskfyllda triangeldramat mellan den alltmer sinnessjuke danske kungen Christian VII, hans tyske livläkare och idealisten Johann Struense och den unga men starka Englandsfödda drottningen, Caroline Mathilde. Det är en gripande berättelse om ett passionerat och förbjudet kärleksförhållande som förändrade en hel nation. Ett ”drama om modiga idealister som kämpade för frihet för det danska folket och riskerade allt”.

I rollen som Struense ser vi Mads Mikkelsen. Mot honom spelar Alicia Vikander (också aktuell i Berlin i Kronjuvelerna) och debutanten Mikkel Boe Følsgaard, som nu alltså belönades med en Silverbjörn. Nikolaj Arcel har tidigare regisserat Film i Västs samproduktioner De glömda själarnas ö och Den tredje makten samt har skrivit manus till Män som hatar kvinnor. A Royal Affair produceras av Zentropa med Film i Väst som samproducent och får svensk premiär under våren 2012.
Ella Lemhagens Kronjuvelerna belönades tidigare i år med fyra Guldbaggar. Kronjuvelerna har fått stor uppmärksamhet i Berlin, inte minst genom de unga svenska huvudrollsinnehavarna. Både Bill Skarsgård, i år aktuell som en av Europas tio Shooting Stars, och Alicia Vikander, förra årets svenska Shooting Star, fanns på plats i Berlin under festivalen. Filmen är producerad av Filmlance International och samproducerad med Film i Väst.

Källa: Film i Väst