Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Filmen de kommande åren

Digitalisering av filmarvet, kvalitetsfilmsutbudet i hela landet och exportstöd till svensk film är några av de frågor som lyfts fram i det budgetunderlag till regeringen som Svenska Filminstitutet just lämnat in till regeringen.

Budgetunderlaget lämnas årligen och ska täcka de kommande tre åren, alltså 2013-2015. Det rör den del av Filminstitutets verksamhet som inte är finansierad genom Filmavtalet. I budgetunderlaget beskriver Filminstitutet läget för filmen och lyfter fram de mest angelägna satsningarna och möjligheterna. Filminstitutets budgetunderlag ska också ses i ljuset av att regeringen i höst förväntas lämna en ny filmproposition.

Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet: – I vår analys av de kommande åren är en av viktigaste frågorna hur vi säkerställer att digitaliseringens fantastiska potential förverkligas. Dels när det gäller tillgängliggörande av filmarvet, där vi skulle kunna genomföra satsningar som ligger i framkant internationellt och som kunde komma alla medborgare till godo.

Dels gäller det utbudet av kvalitetsfilm på biograf i hela landet, där de kommande åren kommer att vara avgörande för att se till att inte chansen till mångfald övergår till likriktning. Det här är viktiga kulturpolitiska frågor som i grunden handlar om förutsättningar för ett öppet, demokratiskt samhälle där människor kan dela varandras världar och upplevelser.
– Ytterligare ett viktigt område är den svenska filmen i utlandet. Med de senaste årens enorma framgångar i ryggen finns nu en historisk chans att befästa denna ställning, något som både gynnar kulturutbyte, export, bilden av Sverige samt den bredare satsningen på kreativa näringar.

Några av de övriga punkterna i budgetunderlaget rör särskilda satsningar på en jämställd filmbransch, ett närmande mellan spelbransch och filmbransch, samt ett stöd till samisk film.

Källa: SFI.