Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dramaten& brännpunkt Ungern

På världsteaterdagen 27 mars uppmärksammar Dramaten& situationen i Ungern. Ungerska gäster från medie- och kulturlivet deltar i en läsning och ett samtal i Målarsalen.

Teater och yttrandefrihet, och särskilt situationen i Ungern, står i fokus på Världsteaterdagen 2012. Mitt i Europa inför den ungerska regeringen kraftiga begränsningar av yttrandefriheten och en politisk styrning av kulturlivet. De vill tysta den sista fria radion, Klubrádió, och har bytt ut teaterledningen för Nya teatern, Uj Színház, i Budapest. Det ungerska kulturlivet protesterar och mediesituationen kritiseras hårt både från EU och Human Rights Watch. Dramaten har tidigare (december 2011) skrivit på ett protestbrev mot tillsättningen av extremnationalisterna György Dörner och István Csurkas i ledningen för Nya teatern.

I Målarsalen den 27 mars medverkar Júlia Váradi från Klubrádió, Budapest, László Upor, dramaturg och översättare, Budapest, Ervin Rosenberg, översättare, Judit Benedek, regissör, Ann Mari Engel, generalsekreterare, Svensk Teaterunion, med flera. Moderator är Magnus Florin, chefdramaturg på Dramaten. Dramatens skådespelare läser texter skrivna av ungerska dramatiker och poeter.

Kvällen är ett samarbete mellan Dramaten&, Svensk Teaterunion, Svenska Internationella Teaterinstitutet och Regissörsföreningen.

Världsteaterdagen har firats sedan 1961 på initiativ av Internationella Teaterinstitutet (ITI) för att uppmärksamma teaterns roll i samhället nationellt och internationellt. Världsteaterdagen firas i alla ITI:s hundra medlemsländer den 27 mars.

Till traditionerna hör att en känd teaterarbetare varje år skriver ett internationellt budskap. I år har John Malkovich, skådespelare och regissör, skrivit budskapet som framhåller att teaterns uppgift är att hjälpa oss att reflektera över vad det innebär att vara människa. Budskapet läses upp inför föreställningar på teatrar runtom i världen. I många länder hedras dagen dessutom med speciella galakvällar, teaterpris och andra evenemang.

Fri entré (biljetter vid Målarsalen 45 min före evenemanget.)

Dramaten& brännpunkt Ungern
Målarsalen 27 mars kl 18.00-19.45

Källa: Kungliga Dramatiska Teatern AB