Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sökandet efter Herculesplanet har gett resultat

Sökandet efter det Herculesplan som försvann väster om Kiruna på torsdagseftermiddagen har nu gett resultat.Vrakdelar har hittats av ett norskt militärt förband på västsidan av Kebnekaise. Fjällräddningstjänsten tar över ansvaret.Polis genomför en teknisk undersökning av området. Statens haveri kommision kommer göra en utredning.

Ett norskt militärt förband som söker på marken vid Rabots glaciär har nu hittat vrakdelar utspridda över ett större område på västsidan av nord/sydtoppen av Kebnekaise. Positionen som visas i kartan skall inte tolkas bokstavligt, eftersom objekt är utspridda över ett större område.

Statlig Flygräddningstjänst avslutades vid klockan 09:00 på lördagen och överlämnades till Polismyndigheten i Norrbotten som ansvarar för Fjällräddningstjänsten. Polisens inriktning är att söka efter och dokumentera ytterligare fynd samt göra teknisk undersökning. Det här är inte enbart ett polisiärt utredningsarbete, utan Polisen bedriver i skrivande stund detta som räddningstjänst.

Ett nära samarbete mellan Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral och Polisen i Norrbotten kommer även fortsättningsvis att ske. Till exempel kommer de flygande enheterna att fortsätta verka i området, men nu under Polisens ledning. Samordningen av detta kommer dock, under en övergångsperiod, att ske på Sjö- och Flygräddningscentralen JRCC.

De kunde inte besvara frågor rörande orsaken till olyckan. Händelsen kommer att utredas av Statens Haverikommission.

Ett flygrestriktionsområde kommer att utfärdas kring olycksplatsen.

”Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral vill tacka alla inblandade för ett utmärkt samarbete. Ett mycket stort antal militära enheter har genom övningsledningen ställts till JRCCs förfogande. Vi har haft ett mycket givande samarbete med ett flertal länder. Vi vill även tacka alla svenska enheter som deltagit, både på land och i luften. Detta samarbete har, enligt vår uppfattning, bidragit till att vi nu har kunnat lokalisera flygplanet.”

Fakta: I Sverige är det Sjöfartsverket som ansvarar för sjö- och flygräddning. Utöver Sjöfartsverkets egna resurser deltar båtar och flyg från Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Polisen, Försvarsmakten och kommunal räddningstjänst.

Källa: Sjöfartsverket.