Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Norska Herculesplanet gjorde riskfylld militär flygövning

Det havererade norska Herculesplanet kan ha utfört militär manöver i kebnekaiseområdet enligt norsk information till SVT nyheterna. Då används inte samma säkerhetsmarginaler som hos civilflyget.Det finns en stor möjlighet att det vart kraftig isbildning i styrroder och navigeringsutrustning som orsakade kraschen enligt ett expertutlåtande i SVT nyheterna.

Enligt uppgifter till SVT nyheterna var det norska Herculesplanet som havererade i kebnekaise involverad i en militär övning. Enligt expertuttalande kan det ha inneburit att de flög med mindre marginaler än under normala civila förhållanden. De använder inte samma säkerhetsnivåer som civilflyg måste göra. De bestämmer en höjd i datasystemen och anpassar sen allt efter som förhållandena ändras.

Styrsystemets höjd och sidoroders funktioner kan ha försämrats rejält om det drabbats av kraftig isbildning, vilket även kan påverka de sensorer som sitter utanpå flygplanet. Om de systemen som styr höjdmätare och hastighetsmätning också drabbats av isbildning kan det delvis förklara varför haveriet inträffade. Vädret i fjällen är väldigt skiftande och kan snabbt förvärras.
Om de inte fick rätt information in i systemets kanske de inte kunde avgöra vilken höjd de faktiskt låg på och flög då i blindo. Det kanske kan förklara varför det blev denna våldsamma flygkrasch.