Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dom i förvaltningsrätten: Återkallelse av barnvagn står fast

Foto: Anna och Axel

Konsumentverkets föreläggande mot Anna och Axel om återkallelse av alla barnvagnar av märket Nowalex Focus Comfort står fast. Det har förvaltningsrätten beslutat.

Det var i december som Konsumentverket genom förelägganden krävde att fyra återförsäljare skulle återkalla alla barnvagnar av märket Nowalex Focus Comfort som är tillverkade efter den 31 maj 2010. Föreläggandet innebär också ett säljförbud.

Vagnen återkallades på grund av att en provning som Konsumentverket låtit utföra visat på flera allvarliga säkerhetsbrister i form av fallrisk, klämrisk och kvävningsrisk. Barnvagnen har även sålts under sitt tidigare namn, Focus.

En av återförsäljarna, Anna & Axel, följde inte verkets föreläggande utan valde att överklaga till förvaltningsrätten.

Men nu har alltså förvaltningsrätten avslagit överklagandet vilket innebär att beslutet om återkallelse och säljförbud står fast.

Konsumenter som har den aktuella vagnen rekommenderas att sluta använda den och uppmanas att lämna tillbaka den till återförsäljaren.

I och med förvaltningsrättens dom är det nu fastslaget att det är fel på vagnen. Det betyder att du som konsument kan kräva att få pengar tillbaka eller att få en felfri vara i utbyte. Förvaltningsrättens dom vinner laga kraft tre veckor efter att Anna & Axel tagit del av domen, om den inte överklagas till kammarrätten.

Konsumentverket har även rekommenderat återförsäljarna att återkalla vagnar tillverkade innan den 31 maj 2010. Dessa vagnar har bara sålts under namnet Focus. Modellerna Focus och Comfort skiljer sig åt bland annat genom att fotstödet på Comfort är täckt runt om med textil och plast.

Källa: Konsumentverket