Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bröderna Dardenne gästar Bergmanveckan på Fårö

Bröderna Dardenne Foto: Wikimedia

 

De belgiska regissörerna Jean-Pierre och Luc Dardenne har nominerats till Guldpalmen i Cannes för sina fem senaste långfilmer – och vunnit med Barnet och Rosetta. Nu kommer de till Bergmanveckan på Fårö för att möta den svenska publiken och för att samtala om sin filmkonst.

– Jag är mycket glad att Bergmanveckan kan presentera två av filmvärldens mest intressanta regissörer som gång på gång levererar filmer av enastående kvalitet. Det är extra kul att de här på Fårö gör sitt första publikframträdande i Sverige, säger Jannike Åhlund, verksamhetsledare på Bergmancenter på Fårö som står bakom Bergmanveckan.

Bröderna slog igenom med filmen Rosetta som belönades med en guldpalm i Cannes 1999. Innan dess hade de främst gjort dokumentärfilmer, något som genomsyrar deras filmskapande än idag. Med sin för 2000-talet uppdaterade variant av neorealism har de mutat in ett alldeles eget område i den internationella filmvärlden. Och precis som Ingmar Bergman väjer de inte för att skildra svåra ämnen som moral, ondska – och hoppet om en bättre existens.

Som sin Bergmanfavorit har Jean-Pierre och Luc Dardenne valt Bergmans BB-drama Nära livet, efter ett manus av Ulla Isaksson. Filmen blev flitigt belönad vid filmfestivalen i Cannes 1958. Ingmar Bergman fick pris för bästa regi, Ulla Isaksson för bästa manus och fyra av aktriserna – Bibi Andersson, Eva Dahlbeck, Barbro Hiort af Ornäs och Ingrid Thulin – delade på priset för bästa kvinnliga skådespelare. Bröderna Dardenne introducerar filmen vid en visning under Bergmanveckan.

Vi visar också brödernas senaste film Pojken med cykeln som vann jurypriset vid filmfestivalen i Cannes förra året och hade Sverigepremiär i höstas. Visningen följs av en frågestund med regissörerna.

Källa: Bergmancenter på Fårö