Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Invigning av Kodiak Island – enda anläggningen utanför Kodiak med kodiakbjörnar

Foto: Wikimedia

Strax före midsommar invigs en världsunik djuranläggning för Kodiakbjörnar i Orsa Björnpark, Kodiak Island. Kodiakbjörnen är världens största landlevande rovdjur och det här blir första gången på minst 35 år som Kodiakbjörnar lämnar Kodiakön.

Kodiak är världens största landlevande rovdjur och att Orsa Björnpark nu tillåts ta emot två kodiakbjörnar är unikt, då det endast finns 3 000 individer kvar av arten och de inte tillåts lämna Kodiakön. Bakom beslutet ligger flera års samarbete mellan Orsa Björnpark och Alaskas myndigheter och björnparken är den enda park i världen som nu tillåts ta emot den ovanliga jättebjörnen. Tillfället kom när två moderlösa Kodiakbjörnungar hittades på olika ställen på Kodiakön i januari 2011. I stället för att björnungarna skulle avlivas beslutades att Orsa Björnpark skulle få ta emot dem. Det Alaskas myndigheter i första hand fastnat för är den höga standard som finns på anläggningen i Orsa i norra Dalarna.

Förutom att uppleva stora rovdjur på nära håll i en modern anläggning kan besökaren även besöka rovdjurscenter på området för att lära sig mer om predatorers biologi och pågående forskning.

Källa: Grönklittsgruppen