Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finansutskottet säger ja till ekonomiska vårpropositionen

Finansutskottet säger ja till regeringens riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken i den ekonomiska vårpropositionen. S, MP, SD och V reserverar sig.

Utskottet menar att Sverige skaffat sig bättre förutsättningar att hantera finans- och skuldkrisen genom att värna starka offentliga finanser, förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och förbättra förutsättningarna för företagande och ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Men Sveriges offentliga finanser är känsliga för förändringar i omvärlden och riskerna för en mer negativ ekonomisk utveckling är betydande, konstaterar utskottet.

Behov av säkerhetsmarginaler i de offentliga finanserna
Riskbilden är mindre negativ än den som regeringen redovisade i höstens budgetproposition, men utskottet anser i likhet med regeringen att det även i fortsättningen finns behov av goda säkerhetsmarginaler. Det måste finnas utrymme både att stötta sysselsättningen och att kunna hantera en betydligt besvärligare situation på de finansiella marknaderna.

Riktlinjen för den ekonomiska politiken ska även i fortsättningen vara full sysselsättning
Utrymmet för permanenta reformer är relativt begränsat. Utskottet delar regeringens bedömning att utrymmet bör användas dels till åtgärder som motverkar att arbetslösheten biter sig fast, dels till vissa åtgärder som stärker ekonomins funktionssätt, förbättrar den ekonomiska standarden för utsatta grupper och förstärker välfärden.

S, MP, SD och V reserverar sig
Alla oppositionspartier reserverar sig.

Källa: Sveriges Riksdag.