Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Visita accepterar medlarnas bud

Foto: Wikimedia

Medling har under veckan pågått mellan parterna inom hotell- och restaurangbranschen. Efter intensiv intern diskussion har arbetsgivarsidan ikväll accepterat medlarnas slutbud.

–Det är ett kostsamt avtal, men med de besparingar som avtalsförslaget också innehåller hamnar vi på det etablerade märket på 2,6 procent. Därför säger vi ja till medlarnas bud, säger Eva Östling Ollén, vd på Visita.

Medlarna i konflikten har lagt ett förslag på ettårigt avtal som innebär ett löneökningar med 620 kr och att erfarna medarbetare ska ges högre lönepåslag än nyanställda, samt ett ökat inslag av individuell lönesättning.

– Vi vill höja lönerna för den erfarne kocken och städerskan, samtidigt som vi sänker trösklarna in i yrket så att branschen kan anställa ännu fler ungdomar, säger Eva Östling Ollén.
Parallellt med avtalsförhandlingarna inom hotell- och restaurang har parterna undertecknat fyra andra avtal, Casinoavtalet, Nöjesparksavtalet, Servislöneavtalet och Ordningsvaktsavtalet. I samtliga avtal kom man överens om löneökningar på 2,6 procent. Tidigare i veckan kom Visita överens med Unionens tjänstemän om ett nytt avtal. Även där landade löneökningarna på 2,6 procent.

Källa: Visita – Svensk besöksnäring

Visita – Svensk besöksnäring är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar drygt 4 300 medlemsföretag med sammanlagt 6000 verksamheter inom hotell, restaurang, catering, spa, nöjes- och djurparker, skidanläggningar, camping och stugor, nattklubbar, vandrarhem, konferensanläggningar, aktivitetsföretag med mer. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga verksamhetsområden branschfrågor och branschpolitik samt arbetsgivarfrågor och förhandlingar med våra fackliga motparter. Visita -Svensk besöksnäring är en medlemsorganisation inom Svenskt Näringsliv.