Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En av tre tjänsteman jobbar på semestern

Foto: Wikimedia

Nära nog var tredje tjänsteman upplever att de behöver vara tillgängliga för arbetet under semestern. Fyra av tio skulle önska att slippa vara tillgängliga. Det visar en ny undersökning som Unionen publicerade igår.

Av dem som upplevde att de måste vara tillgängliga under semestern uppgav hälften att skälet var att underlätta för kollegor, och lika många uppgav att det var för att underlätta för kunder. Knappt en av fem har svårt att koppla bort jobbet under semestern.

– Jag vet att många av Unionens medlemmar gillar sina jobb och uppskattar flexibiliteten som den nya tekniken ger. Att svara på mail, kolla av mobilen eller ta emot samtal under semestern kanske inte känns så farligt, men ska vi hålla ett helt arbetsliv är det viktigt att vi får möjlighet till ordentlig återhämtning under semestern, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Bland dem som upplevde att de behövde vara tillgängliga för arbetet under semestern uppgav tre av tio att det innebär att de har mindre tid med familj och vänner. Och en av fem upplever att tillgängligheten under semestern skapar konflikter med familj och vänner

Det är färre som upplever att de behöver vara tillgängliga i år än i Unionens mätning förra året, 29 procent jämfört med 43 procent. Män upplever i högre grad att de är tillgängliga för arbete under semestern.

– Semesterlagen finns för att man inte ska köra slut på sig. Självklart kan man inte jobba och ha semester samtidigt. Den ständiga tillgängligheten kan ge kortsiktiga vinster, men också stora långsiktiga kostnader och konsekvenser för individen, företaget och samhället, säger Cecilia Fahlberg.

Undersökningen gäller tjänstemän i privat sektor och är genomförd via webbaserade intervjuer i Novus Sverigepanel. Undersökningen omfattar 2 282 intervjuer under perioden 6-15 maj 2012.

Läs hela undersökningen på www.unionen.se

Källa: Unionen