Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lärarförbundet avvisar även SKL:s andra bud

Efter att det första budet från Sveriges kommuner och landsting (SKL) avvisats, avvisar nu Lärarförbundet även SKL:s andra bud efter att förbundets representantskap sagt enhälligt nej på eftermiddagen.

– Inte heller det andra budet som SKL presenterade garanterar en uppvärdering av lärarnas löner på sikt. SKL har inte tagit den nationella lärarkrisen på allvar. Vi krävde mer än andra under längre tid och det svarade budet inte upp mot. Det är för lite och för tunt, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Det är olyckligt att SKL slår dövörat till i ett läge när stödet för högre lärarlöner är större än någonsin. Hela Sverige behöver en uppvärdering av lärarlönerna.

– Arbetsgivaren ger oss inte något annat val än att säga nej. Sverige står inför en nationell lärarkris och om åtta år riskerar vi att inte ha tillräckligt med lärare i klassrummen. De låga lärarlönerna är en huvudorsak till detta.

I årets avtalsrörelse har Lärarförbundets krav varit ett tydligt steg mot 10 000 mer i månaden samt en avbetalningsplan. Nu väntar medling.

– Nu vidtar medling och det är en process som kommer att ta tid. Jag kan definitivt inte utesluta en strejk på lärarområdet i höst, avslutar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Källa: Lärarförbundet

Lärarförbundet är Sveriges största lärarorganisation och driver frågor som utvecklar läraryrket och skolan. Lärarförbundet är ett fackligt yrkesförbund med 230 000 medlemmar. De största medlemsgrupperna utgörs av lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare, fritidspedagoger, skolledare och lärare på högskolan.