Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kvinnliga jockeys från gulfstaterna till Täby Galopp

På tisdag kväll rids två internationella lopp för arabiska fullblodshästar på Täby Galopp. Loppen med 405.000 kronor i prispengar är en del av den stora ”Global Arabian Flat Racing Festival” som sponsras av HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan från Abu Dhabi.

I det ena loppet – som bara är öppet för kvinnliga ryttare – rider för första gången i Skandinavien två tjejer från Förenade Arabemiraten respektive Oman.

” – Det finns samma princip inom rid- och motorsport, men det unika med galopp är att det är en extremt tuff sport fysiskt, Man brukar säga att ett lopp är ungeför som ett åk i störtlopp och en jockey kan rida upp emot 6-7 lopp på en dag. Med 2 minuter mellan varje. ”

Mats Genberg

För första gången gästas nämligen Sverige av HH Sheikha Fatima Mubarak Ladies World Championship (IFAHR), en serie för kvinnliga ryttare som rids i tio olika länder runt om i världen. Tidigare i år har serien bland annat gästat Australien, Texas och Marocko.

Elva amatörryttare samt en proffessionell jockey bjuds in till varje lopp och hästarna tilldelas genom lottning.

– Serien skapar ett utmärkt tillfälle för ryttare från olika länder och kulturer att dela gemensamma intressen och erfarenheter säger Förenade Arabemiratens ambassadör i Sverige Sheikha Najla Al Qassimi. En av landets två kvinnliga ambassadörer.

Fatma Al Manji från Oman och Shathra Al Hajjaj från Förenade Arabemiraten är två av de deltagande ryttarna som under året tävlat i såväl Australien, som USA och på flera av de stora europeiska banorna.

– Syftet är också att visa kvinnor från vår del av världen att allt är möjligt även man är kvinna.

Shatra kommer i höst vidareutbilda sig som jockey med målet att bli professionell och sedan rida mot män.

– I den professionella galoppen rider män och kvinnor alltid mot vara samma villkor, säger Mats Genberg som är ordförande i Skandinavisk Arabgaloppp.

– Det finns samma princip inom rid- och motorsport, men det unika med galopp är att det är en extremt tuff sport fysiskt, Man brukar säga att ett lopp är ungeför som ett åk i störtlopp och en jockey kan rida upp emot 6-7 lopp på en dag. Med 2 minuter mellan varje.

Finalen i serien går i Abu Dhabi i den 11 november, och vinnarna i varje lopp är direktkvalificerade dit. Dessutom bjuds samtliga fler än 100 tjejer som deltagit i något av loppen ner av festivalen.

Källa: Scandinavian Arabian Racing.