Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Golf: Dubbla EM-guld till Sverige

Foto: Wikimedia

Sverige är dubbla europamästare i golf. Det stod klart när Lag-EM för flickor och pojkar avgjordes sent på lördagen, efter att 144 tävlingshål var spelade i både slagspelskval och matchspel.

Pojkarna som spelade på hemmaplan besegrade Italien i finalen, ett Italien som gav hårt motstånd och delade morgonens foursomematcher med Sverige. I eftermiddagens fem singelmatcher var det hela tiden jämt, Sverige hade dock ett litet övertag från start och det höll hela vägen. Marcus Gran blev spelaren som satte den avgörande putten på Lidingö Golfklubbs 18:e green.  Att det var en laginsats råder dock inga tvivel om, då alla sex spelarna har spelat alla dagar och bidragit med poäng och avgörande insatser.

– Dessa sex grabbar vet hela tiden vad de ska göra i olika situationer, de kom förberedda och har alla bra tränare och nätverk på sina hemmaklubbar. De trivs ihop och den här veckan har det funnits ett fokuserat lugn hos spelarna och det är viktigt vid ett så här långt mästerskap, säger Jonnie Eriksson, förbundskapten för pojklandslaget.

Flickorna spelade i Tyskland och mötte Spanien i finalen, ett klassiskt möte på flick- och damsidan. Det var bland annat Spanien som stod för motståndet vid förra årets svenska finalseger i Lag-EM för damer. Även här delades morgonens foursomematcher. Det gällde att vinna tre av eftermiddagens fem singelmatcher. Mia Landegren vann sin match klart medan Elsa Westin och Emma Nilsson förlorade knappt. Det innebar att Sverige var tvungen att vinna de resterade två. Linnea Ström vann på 18:e hålet men Isabella Deilerts match stod lika efter 18 spelade hål. Matchen mellan Isabella och Luna Sobron fick avgöras över extrahål i sudden death. På det tredje hålet, en par femma, lyckades Isabella avgöra genom att slå andraslaget med sin spoon och tvåputta för birdie.

– Jag har aldrig i hela mitt liv varit så nervös som inför den sista putten som var en meter nedför. Händerna och puttern bara skakade både bakåt och framåt men bollen gick i. Herregud vad skönt och alla bara skrek rakt ut och grät, säger Isabella Deilert efter att ha avgjort EM.

– Vi höll vår plan, alla för laget och jobbade hela vägen in hela veckan. Det är vad som gör oss till vinnare, säger Lisa Westman, förbundskapten för flicklandslaget.

Två av tjejerna i laget kommer att mötas som motståndare nästa vecka då Elitserien avgörs på Linn Anderssons hemmaklubb Barsebäck och Linnea Ström kommer dit med sin klubb Göteborgs GK.

Flicklandslaget
Mia Landegren, Troxhammars GK
Linnea Ström, Göteborgs GK
Elsa Westin, Kungliga Drottningholms GK
Isabella Deilert, Bro Hof Slotts GC
Linn Andersson, Barsebäck GCC
Emma Nilsson, Sölvesborg
Lisa Westman, förbundskapten
Fredrik Wetterstrand, assisterande

Pojklandslaget
Adam Ström, Göteborgs GK
Marcus Gran, Skaftö GK
Tobias Edén, Karlstads GK
Victor Tärnström, Stockholms GK
Hannes Rönneblad, Kungsbacka GK
Hampus Bergman, Lannalodge Golfresort (Örebro)
Jonnie Eriksson, förbundskapten
Jesse Karlsson, assisterande

Källa: Svenska Golfförbundet