Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Var fjärde förälder tycker det är ok vara onykter inför barnen

Sommar och ledighet innebär mer alkohol för många i Sverige. Försäkringsbolaget If har frågat föräldrar om vilken inställning de har till berusning i barns närvaro. De flesta anser att man ska vara försiktig, men var fjärde förälder tycker det är ok att vara onykter inför barnen.

Sommartid dricker många i Sverige mer alkohol än under övriga året. Det kan vara på semesterresan eller en följd av varmare väder och ledighet. If har frågat 1 665 föräldrar om deras inställning till att bli berusade i barns närvaro.

Resultatet visar att sex av tio föräldrar tycker att lite alkohol är ok, men inte att vara berusad. Var sjunde förälder har nolltolerans och förespråkar total avhållsamhet. Var fjärde förälder tycker det är ok bli berusad även i barns närvaro.

– Svenska föräldrar är generellt restriktiva i sin inställning till alkohol när barnen är med. De flesta vill inte dricka så att de blir onyktra, säger Daniel Claesson, pressansvarig på If.

Undersökningen visar också på en del skillnader i attityd. Män anser i dubbelt så stor utsträckning jämfört med kvinnor att de kan vara berusade inför barnen.

– Det kan vara obehagligt för barnen att se sina föräldrar påverkade av alkohol. Dessutom är det en ökad risk för olyckor och skador om en förälder är berusad, säger Daniel Claesson.

Undersökningen:

Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på din inställning till alkohol i barns närvaro?

Nolltolerans, jag dricker aldrig när barnen är med.                                                       14 %

Lite alkohol är ok, men inte att vara berusad                                                                   61 %

Det är ok att bli lite berusad, men man måste ha koll                                                     23 %     (kvinnor 15%, män 31%)

Det är ok att dricka så mycket man vill även när barnen är med                                         1 %

Min partner och jag delar upp det så att den ene kan dricka och den andre avstår          3 %

Undersökningen genomfördes av YouGov i mars 2012 bland 1 665 föräldrar med barn i åldern 0-17 år.

Källa: If