Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vita huset offrar dollarn i politiskt spel?

Dålig investering enligt Larry Edelson    Foto: Susanne P Fernandes
Dålig investering enligt Larry Edelson Foto: Susanne P Fernandes

Kände finansielle analytikern Larry Edelson hävdar i ett kontroversiellt uttalande att den amerikanska regeringen i samarbete med den kinesiska arbetar för att dollarn ska sjunka i värde med följden att den amerikanska befolkningens levnadsstandard sjunker betydande. Han kallar strategin ett svek mot den amerikanska befolkningen.

Amerikanen Edelson, nu baserad i Kina, är känd för att ha framträtt med sina finansiella analyser i bland annat Forbes Bloomberg, CBS Marketwatch och CNBC  samt för att under många år framgångsrikt ha förutspått rörelser på börsmarknaden. Han har väckt mycket ilska generellt genom att tipsa om hur intresserade kan tjäna pengar på sjunkande konjunkturer genom spekulationer, något som många uppfattat som omoraliskt.

I veckan hävdade han i ett videomeddelande att den amerikanska regeringen medvetet försöker sänka värdet på den amerikanska dollarn för att lättare kunna sänka statsskulden som är i dollar. Motivet bakom detta ska i sin tur vara att politikerna vill kunna visa upp en offentlig fasad av att ha gjort ett bra arbete med att göra USA skuldfritt. Konsekvensen blir enligt Edelson att medborgarnas inkomster och tillgångar sjunker i värde internationellt sett och levnadsstandarden sjunker.  Han menar att detta sker i samarbete med de kinesiska regeringen vars intresse ligger i att etablera sin valuta Yuan som internationell handelsvaluta. Vidare beskriver Edelson den kinesiska ekonomin som kraftigt överlägsen den amerikanska i storlek och tillväxt och att USAs belåning är så hög att nästan hälften av varje dollar som omsätts i landet är lånad, till stor del från Kina. Ett av sätten varvid den amerikanska regeringen redan ska ha bidragit till att sänka värdet på dollarn ska enligt Edelson vara upptryckningen av höga belopp av sedlar utan egentlig täckning, någon som i princip alltid leder till inflation.