Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rot- och rutinformation ny tjänst i Skatteverkets mobilapp

Den som köper rot- och rutarbete kan nu se direkt i sin smarta telefon eller surfplatta hur mycket skattereduktion han eller hon har fått under året och vilka företag som har anlitats. Skatteverkets mobilapp har utökats och omfattar nu även rot- och rutinformation.

– Sedan tidigare finns e-tjänsten på Skatteverkets webbplats. När tjänsten nu går att nå även via appen kan den som beställer rot- och rutarbete visa köparintyg för utförare var som helst, utan att behöva ha tillgång till en dator. Skatteverket är först i Sverige och världen med att få ett intyg presenterat i en smart telefon med mobilt bank-id, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Alla som har en smart telefon eller surfplatta och ett mobilt bank-id kan använda den nya e-tjänsten i appen.

Förra året ansökte nästan 925 000 personer om skattereduktion för rotarbete och över 415 000 personer om skattereduktion för rutarbete.

Fakta om Skatteverkets app

Den som har en Smartphone kan hämta den kostnadsfria applikationen direkt i App Store respektive på Google Play (tidigare Android Market).

För att kunna använda mobilt bank-id behöver man dels installera säkerhetsappen Mobilt bank-id, dels hämta ett mobilt bank-id hos sin internetbank. Än så länge är det Skandia, Länsförsäkringar bank och Swedbank som utfärdar mobila bank-id:n.

Du kan göra följande med appen:

se uppgifterna i din deklaration
se om det lagts till eller tagits bort kontrolluppgifter
göra avdrag för resor till och från arbetet
räkna ut din skatt
se och anmäla bankkonto för återbetalning av skatt
se och lämna kontaktuppgifter
skriva under, godkänna och skicka in din deklaration
visa intyg för husarbete
skriva ut ett intyg som visar hur mycket preliminär skattereduktion du har utnyttjat som köpare av rot- och/eller rutarbete.

Källa: Skatteverket.