Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

ABB tar hem vindkraftsorder värd 55 miljoner dollar i Brasilien där efterfrågan på förnybarenergi ökar

Foto: Wikimedia

Transformatorstationer och kraftinfrastruktur ska bidra till en ökad andel vindkraftsel i energimixen.

ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har tagit hem en order värd runt 55 miljoner dollar på tre transformatorstationer samt infrastruktur för kraftöverföring i Brasilien. Beställare är det brasilianska energibolaget Eólicas do Sul. Ordern bokades i andra kvartalet.

Brasilien har traditionellt förlitat sig till stor del på vattenkraft för sin elförsörjning. Det här projektet är en del av statens satsningar för att öka andelen vindkraft bland de förnybara energislagen. Vindkraft har ökat betydligt de senaste åren i Brasilien och för närvarande har landet installerad vindkapacitet på mer än 1500 megawatt (MW) och planerar en ökning med ytterligare 7000 MW de närmaste fem åren.

Brasilien har störst elkonsumtion bland länderna i Latinamerika och använder dubbelt så mycket elkraft som grannarna Argentina, Chile och Uruguay. Landets totala installerade elproduktionskapacitet ligger på strax över 100 000 MW, vilket är jämförbart med länder som Italien och England.

Brasilien har starka ambitioner om en fortsatt industriell och makroekonomisk tillväxt, med stöd av en befolkningstillväxt som väntas nå 220 miljoner invånare år 2020. Denna utveckling kommer att innebära ökad efterfrågan på el och behovet av produktionskapacitet väntas stiga till runt 150 000 MW år 2020.
Därutöver kommer landet att behöva omfattande investeringar i kraftinfrastruktur, inklusive utbyggda överförings- och distributionsnät, för att ansluta avlägset belägna kraftverk för förnybar energi och för att transportera elektricitet effektivt till ett samhälle som breder ut sig alltmer geografiskt.

”Dessa transformatorstationer kommer att bidra till att integrera vindkraftsel i energimixen och öka kraftförsörjningen för att tillgodose den ökande efterfrågan från industri, handel och hushåll”, säger Brice Koch, chef för ABB:s division Power Systems. ”De kommer också att stärka överföringsnätet och bidra till att förbättra tillförlitlighet, effektivitet och kvalitet i kraftleveranserna.”

ABB ska konstruera, leverera, installera och driftsätta transformatorstationerna i den södra delstaten Rio Grande do Sul som gränsar till Uruguay. I ordern ingår två nyckelfärdiga 34,5/138 kV transformatorstationer, en 138/500 kV transformatorstation, generatortransformatorer samt luft- och gasisolerade ställverk. ABB ska dessutom leverera SCADA-system för övervakning, styrning och datainsamling samt telekommunikationssystem, såväl som skydds-, övervaknings- och automationsutrustning som uppfyller IEC 61850. Generatortransformatorerna ska öka spänningen i den vindkraftsgenererade elen så att den kan integreras i kraftnätet.

ABB ska även leverera och installera två 138 kV kraftledningar för att ansluta en ny 400 MW vindkraftpark, en av de största i landet, till landets centrala kraftnät. Projektet ska enligt plan vara färdigt 2014.

Transformatorstationer är viktiga anläggningar i kraftnät, de anpassar spänningsnivåer och underlättar effektiv överföring och distribution av elektricitet. Dessa stationer inkluderar utrustning som skyddar och styr kraftflödet.

Källa: ABB