Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sällsynt med antibiotika i svenska livsmedel från djur

Foto: Wikimedia

Livsmedelsverket undersöker regelbundet om livsmedel från djur – kött, mjölk, ägg och honung – innehåller rester av läkemedel, mögelgifter, miljögifter, förbjudna ämnen samt ämnen för öka tillväxt, till exempel hormoner.  Under 2011 innehöll endast två av 5 120 prover på svenska livsmedel otillåtna halter.

Svenska animaliska livsmedel är fortsatt fria från antibiotika, hormoner och gifter. Det visar den kontroll Livsmedelsverket gjorde under 2011. De två proven gällde:

  • kloramfenikol, en förbjuden antibiotika i ett honungsprov från en bigård.
  • kadmium – ett miljögift i halt över gränsvärdet i njure från ko.

Bägge fallen överlämnades till länsstyrelsen i respektive område.

Under 2011 ökade Livsmedelsverket sin kontroll av substanserna kloramfenikol och fenylbutazon. Orsaken är att de är giftiga och inte får användas till livsmedelsproducerande djur.

– Svenska djur och animaliska produkter innehåller mycket litet rester av olika oönskade substanser. Så har det varit under många år, säger statsinspektör Ingrid Nordlander, Livsmedelsverket.

Bland livsmedelssändningar som importerades till Sverige från länder utanför EU hittades den förbjudna antibiotikan nitrofuran i tre partier av räkor. Samtliga från Kina.

Källa: Livsmedelsverket