Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Verksamhet för dövblindfrågor ska utvecklas

Regeringen ger Socialstyrelsen ett uppdrag att utveckla verksamheten som idag bedrivs av nationella kunskapscentret för dövblindfrågor. Verksamheten syftar till att sprida kunskap om personer med dövblindhet, framför allt till verksamheter inom kommuner och landsting. Regeringen konstaterar att den verksamhet som centret har bedrivit har visat goda resultat och vill därför utveckla den.

Sedan 2004 ger regeringen bidrag till verksamheten och vill nu att SoS gör en upphandling som gör att den kan utvecklas. Ett viktigt ansvar för den aktör som ska ansvara för Kunskapscentret kommer vara att fördjupa samverkan med brukarna, särskilt när det gäller information och kommunikation. Den uppgiften har tidigare inte legat på centret, och detta utökade ansvar kommer innebära ett förstärkt stöd från regeringen.

Dövblindhet är en funktionsnedsättning som kan vara medfödd eller utvecklad och förvärvad senare i livet. Vissa personer med dövblindhet har också andra funktionsnedsättningar. Alla former av kommunikation påverkas av dövblindhet, både att kunna läsa skriven text och att kunna kommunicera direkt med andra människor.

Källa: Socialdepartementet