Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bilkörningen minskar för tredje året i rad

Foto: Wikimedia

Svenska bilister minskade sin bilkörning med 2,7 procent under förra året. Det är tredje året i rad som bilkörningen minskar. Invånarna i Malmö kommun minskade sin bilkörning mest. Bara i sju kommuner ökade bilkörningen. Det visar siffror från Trafikanalys, som sammanställts av Statoil Fuel & Retail Sverige.

Under 2011 rullade de svenska bilarna i genomsnitt 53 mil mindre än året innan. Samtidigt ökade antalet bilar på vägarna med 66 000 under året. Sammantaget minskade svenskarnas bilkörande med 2,7 procent.

I Malmö minskade bilkörningen med 17,5 procent vilket är den största minskningen i landet. Bara i sju kommuner ökade bilkörningen: Lund, Arjeplog, Sorsele, Älvkarleby, Ragunda, Ljusnarsberg och Nacka.

– Den sparade litern är den viktigaste insatsen för att minska trafikens klimatpåverkan. Det kommer inte att räcka med snålare bilar, vi måste också undvika onödig bilkörning och vi ser nu en utveckling i rätt riktning, säger Anders Huss, kommunikationsdirektör på Statoil Fuel & Retail Sverige.

Förutom att köra mindre kan man som bilist dessutom minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent sparsam körning – utan att restiden blir längre. I genomsnitt innebär det en besparing på 1 362 kronor och 264 kilo koldioxid per bilist. Sett över hela landet kan svenskarna spara över fyra miljarder kronor och 770 000 ton koldioxid.

– Att köra sparsamt är ett enkelt sätt att minska sina koldioxidutsläpp. Besparingen är i samma storleksordning som att byta till mer energieffektiva vitvaror i köket och tvättstugan, Anders Huss.

Körtips för sparsam körning
1. Håll koll framåt och planera din körning
2. Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt
3. Håll rätt tryck i däcken
4. Släpp gasen och motorbromsa
5. Kör med jämt gaspådrag

Så här har vi räknat: Vi har utgått från genomsnittlig körsträcka per bil i kommunen, genomsnittlig bränsleförbrukning för bilar i kommunen och genomsnittligt bränslepris för 2011. För hela Sverige var den genomsnittliga körsträckan 1 218 mil, den genomsnittliga bensinförbrukningen 0,83 liter per mil och den genomsnittliga dieselförbrukningen 0,68 liter per mil. Med ett genomsnittligt bensinpris på 14,09 kr/litern och ett dieselpris på 13,11 kr/litern under 2011 ger det – med den fördelning mellan bensin- och dieselbilar som rådde under 2011 – en genomsnittlig besparing på omkring 1 362 kronor för bilisten. En liter bensin ger, i ett livscykelperspektiv, utsläpp på 2,65 kilo koldioxid och en liter diesel 2,98 kilo koldioxid, vilket ger en genomsnittlig besparing på cirka 264 kilo per bilist. De aggregerade siffrorna om hur mycket som totalt kan sparas baseras på att det enligt Trafikverket går att minska bränsleförbrukningen med 10 procent genom sparsam körning.

Källa: Statoil Fuel & Retail