Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Storbritannien försvarade VM-guldet

Foto: Triathlon.org, Janos Schmidt/ITU

När World Triathlon Stockholm arrangerade den fjärde upplagan av Stafett-VM var det tuffa förhållanden med kraftigt regn och hal cykelbana.  Storbritannien höll för trycket och försvarade världsmästartiteln när de tog hem guldet före Frankrike.

Med korta sträckor om 300 m simning, 6 km cykling och 2 km löpning är och växlingar mellan fyra tävlande är det en publikvänlig sport. Det är ett högt tempo och ledningen varierar ofta i takt med växlingarna. Intresset för mixed stafett ökar och man försöker få det till en OS-gren.

Med det regnovädret som höll i sig under hela tävlingen blev det hala gator, vilket påverkade cyklingen till lite mer avvaktande. Trots det blev det ändå några vurpor. I ett lag ingår 2 herrar och 2 damer som tävlar i ordningen dam-herr-dam-herr. Sverige hade laguppställningen Lisa Nordén-Per Wangel-Åsa Annerstedt-Joel Vikner.

Sverige var i ledning efter första sträckan när Lisa Nordén lämnade över till Per Wangel. Vid växling till tredje person var Italien, Tyskland och Frankrike i ledning, tätt följd av Storbritannien. På sista sträckan hade Jonathan Brownlee och Storbritannien avancerat till tredje plats efter 300 meter simning och jakten på Frankrike och Tyskland var igång. Efter bara några hundra meter vurpade Tyskands ankare Steffen Justus på den hala cykelbanan och fick se Brownlee, Luis i det franska laget och ryssen Bryukhankov passera. Brownlee satsade allt och kunde ta hem Storbritanniens andra VM-guld i stafett.

Det svenska laget gjorde en bra tävling och slutade på 12:e plats.

Resultat
1. Storbritannien, 1.26.48
2. Frankrike, 1.26.58
3. Ryssland, 1.27.31
12. Sverige, 1.29.44

Källa: World Triathlon Stockolm