Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

SNF: Nytt försök att montera ner miljölagstiftningen

Foto: Wikimedia

– Steg för steg har regeringen urholkat våra svenska miljölagar. I den nya avfallsutredningen föreslår regeringens särskilda utredare att ta bort en klar bestämmelse i miljöbalken om att förnybar energi ska ha företräde vid till exempel tillståndsprövningar. Istället föreslås en till intet förpliktigande målformulering, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen har i flera sammanhang visat att svensk miljölagstiftning nu monteras ner så kraftigt att det börjar ge allvarliga avtryck i miljön. Den stora kalkstenstäkten i Bunge på norra Gotland, som Mark- och miljööverdomstolen nyligen gav tillstånd till, är ett tydligt exempel på vad som kan följa med svaga miljölagar. Där är naturvärdena så höga att en nationalpark var planerad i området.   Nu föreslår regeringens avfallsutredare ännu en allvarlig försämring av miljöbalken, närmare bestämt i den så kallade hushållningsprincipen, en hörnsten i regelverket. Ändringen har märkligt nog presenterats på undanskymd plats i betänkandet. Det nu gällande kravet på att i första hand förnybara energikällor ”skall användas”  föreslås ändras till att ”i detta ingår att använda” förnybar energi.

– Vi är förvånade över att denna ändring smygs in i utredningen. Trots att det handlar om en ändring i en av de bärande principerna i miljöbalken, så nämns urholkningen inte med ett ord i utredningens sammanfattning. Om regeringen köper förslaget nnebär det en direkt nedvärdering av förnybar energi till förmån för t.ex. fossila bränslen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Regeln om förnybar energi har tidigare använts alltför sällan av domstolarna, men på sistone har den omvärderats, och förhoppningarna är därför stora att den ska få stor praktisk betydelse framöver. Vi funderar på om det är därför den skrivs om av utredaren just nu, säger föreningens jurist Oscar Alarik.

Här finns betänkandet från Avfallsutredningen (se sidan 27): www.sou.gov.se/pdf/Sou%202012%2056.pdf

Naturskyddsföreningens rapport om försämrad miljölagstiftning: http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/rap-miljobalken.pdf

Källa: Naturskyddsföreningen