Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Seger för Ojnareskogen på Gotland

Foto: Greenpeace

 

Igår bestämde Gotlands länsstyrelse om ett föreläggande som innebär att Nordkalk måste svara på en rad frågor. Enligt länsstyrelsen kan Nordkalk redan ha avverkat för mycket skog än vad de haft tillstånd för. Föreläggandet innebär att skövlingen av Ojnareskogen på Gotland måste avbrytas till dess att Nordkalk svarat på frågorna. Under tiden får Nordkalk inte anlita någon ny entreprenör för framtida avverkning av skogen. ”Äntligen ett ansvarsfullt beslut av länsstyrelsen, som åtminstone tillfälligt stoppar skövlingen av Ojnareskogen”, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

– Nu gäller det att vi får ytterligare beslut från antingen regeringen, Högsta Domstolen, länsstyrelsen eller EU-domstolen, som ger området det permanenta skydd som det förtjänar, säger Annika Jacobson.

– Det som hände i Ojnareskogen i går när 300 människor tillsammans stoppade Nordkalks planer på att skövla skogen förmedlade ett tydligt budskap om att människor som tar ansvar kan förändra. Det är en seger för alla de som kämpat så länge för att rädda Ojnareskogen, säger Annika Jacobson.

Källa: Greenpeace