Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Praktiskt basår och 6 000 praktikplatser för nyanlända

För att öka möjligheterna för nyanlända invandrare att få ett arbete förstärker nu regeringen de arbetsförberedande insatserna i etableringsreformen genom att göra dem mer målgruppsanpassade och komplettera dem med insatser som tydligt är kopplade till arbetslivet.

Sammanlagt satsas 380 milj kr under fyra år för att skapa ett praktiskt basår för nyanlända personer som är över 30 år och har högst nio års utbildning. Basåret ska bestå av arbetsträning som kan kombineras med yrkesinriktad svenskundervisning, sfi och teoretisk utbildning inriktad mot behoven på den aktuella arbetsplatsen. I december 2011 hade mer än hälften av de nyanlända som omfattades av etableringslagen en utbildning som var kortare än nio år. Regeringen bedömer att det bör kunna anordnas cirka 1 000 platser per år de närmaste fyra åren. Av dessa bör minst 100 anordnas inom landsbygdens näringar.

Regeringen avsätter också i budgeten 500 miljoner kronor över fyra år för praktikplatser åt nyanlända. Praktiken är tänkt att vara sex månader och de avsatta medlem är en merkostnadsersättning som skapar möjlighet för 6 000 nyanlända per år att få praktik under den första tiden i Sverige. En praktikplats kan ge både arbetslivserfarenhet och de kontakter som behövs för att få det första jobbet i landet.

-Med dessa åtgärder förstärker vi arbetslinjen i integrationspolitiken. Under långa perioder var en majoritet av dem som flydde till Sverige välutbildade, men i dag är verkligheten en annan. Arbetsförmedlingens statistik visar att över 60 procent av de nyanlända flyktingarna och deras anhöriga högst har förgymnasial utbildning. Detta ställer nya krav på integrationspolitiken och vi måste hela tiden anpassa den förda politiken utifrån de människor som kommer, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet