Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Medaljtillverkare kastade ut myntförfalskare

Offer för falskmyntare Foto: Wikimedia

När medaljtillverkaren Svenska Medalj upptäckte att de präglat ett mynt som hånar kungen kastade de ut beställaren ur lokalen och polisanmälde händelsen.
Motivet bakom myntet uppgavs vara att personen kommit försent till jobbet när kungen fyllde 65, säger företagets vd.

Allt fler detaljer kommer fram om de enkronor med texten ”Vår horkarl till kung” som började dyka upp i början av sommaren.

Redan i förra veckan kunde SvD med hjälp av experter avslöja hur tillverkningen gått till. I går berättade personen bakom myntet själv om förfalskningen – ”det här är ett konstverk”.

Nu träder även ett av företagen som personen kontaktat fram.

Det var i början av maj som Svenska medalj fick ett mejl från en person som ville ha hjälp att prägla 14 stycken medaljer. Eftersom personen hade ett färdigt verktyg med motivet skulle jobbet bara ta några minuter.

Men när personen dök upp i verkstaden en tidig morgon ett par dagar senare tog det stopp. Fabrikschefen upptäckte efter att ha präglat det första myntet vad det föreställde.

– Han tog direkt ner verktyget och sa att det inte var något vi tänkte vara med på. Han slängde inte ut någon fysiskt med sa väldigt bestämt att personen fick lämna lokalerna, säger Erik Åberg, vd för Svenska Medalj, som bland annat tillverkar årets Nobelprismedaljer.

Personen tog enligt Åberg beskedet med lugn och frågade om det åtminstone gick bra att fotografera i lokalerna, men fick negativt besked. På frågan vad motivet till mynten var ska beställaren ha svarat att avspärrningar i Stockholms innerstad i samband med kungens 65-årsdag förra året gjort denne irriterad.

– Personen kom en halvtimme försent till jobbet, berättar Erik Åberg.

Myntet klipptes därefter i fyra delar. När de första mynten dök upp i medierna i mitten av juni bestämde sig vd:n för att göra en polisanmälan.

– Vi vet inte ett smack om vem som utfört jobbet i Sverige men det kan inte vara någon seriös firma. Vi tar bestämt avstånd från det personen gjort och vi skulle agera på precis samma sätt om det riktats mot någon annan än kungen.

Källa: Svenska Medalj AB